Farlig humor?

I EN FOR ØVRIG

utmerket debattartikkel «Mackøl og hestkuk»(14.03) gir Bente Aasjord meg et spark. Jeg skal til NRK-radio ha uttalt at «Team Antonsen er farlig». Har jeg ment det og står jeg ved det? Midtveis i programserien gjettet jeg på at teamet drev med virkelig avansert humor. Jeg antok teamet gjorde narr av andre enn de som tilsynelatende ble gjort narr av, ja, mer enn det: de pekte nese av dem som ler rått av andres ulykke.

Jeg tok delvis feil. I tilbakeblikk ser jeg det. I følge bl.a. Journalisten (nett) har Harald Eia uttalt at «det dreier seg bare om å ha det moro og at bruk av dialekt er en metode». Team Antonsen tuller bare. For moro skyld. «To have a laugh! heter det på engelsk. Tullet er ikke alvorlig ment, heller ikke slik at teamet ler rått av andres ulykke (jfr. innslaget om/med Zahl Pedersen, som er det beste i serien).

MEN ULIKE SEERGRUPPER

kan oppfatte deres tull ulikt. 1)Noen tar deres tull for hets og hetser med. 2)Noen tar deres tull for hets og føler seg uthengt. 3)Noen tar deres tull for tull og tuller med. 4)Noen tar deres tull for tullball og skrur av. En femte gruppe er de (få) som evt. tar tull for «tull», i den avanserte humorens prosjekt. Jeg var i gruppe fem. Jeg står bare med det ene beinet der nå. Med det andre står jeg i gruppe tre, hvor jeg spesielt digger Skaus individuelle numre. Mannen hører hjemme i den råeste karnevalstradisjonen. Han er et gjenferd fra riktig gamle råe dager. Han har mer på lager, før han stikker tilbake til middelalderen. Eia var vi der!

Team Antonsen farlig? Både tja og nei. Det kommer an på hvilken seergruppe en fokuserer. Det er ikke helt samsvar mellom Harald Eias moro-begrunnelse og virkningene på ulike seergrupper.

Men sett fra gruppe tre er guttene først og fremst godlynte, men ikke snille som lam. De arbeider etter samme ide som Bård Tufte Johansen i en eventyrlig programserie for noe år siden, om stangfiske i elver: de lurer en fisk på kroken, drar den inn, prater med den, kysser den og gir den vannet tilbake.