Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Byutvikling:

Farlig hvis utbyggerne får altfor stor definisjonsmakt

Byutviklingen går i retning av å tillate flere store blokker, små leiligheter og dårligere grøntarealer.

HEISEKRANER: Det er stor byggeaktivitet i Oslo, og byen preges av heisekraner og byggearbeid. Foto: Henning Lillegård/NTB Scanpix
HEISEKRANER: Det er stor byggeaktivitet i Oslo, og byen preges av heisekraner og byggearbeid. Foto: Henning Lillegård/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2000 har Oslo vokst med om lag 150 000 innbyggere. Det er en like sterk vekst som den vi opplever i dag, men likevel har Oslo klart å håndtere denne veksten uten at byen har blitt dårligere, snarere tvert imot.

De siste 17 årene, mens Venstre har hatt en avgjørende innflytelse på byutviklingen, har Oslo klart å ivareta den historiske byen og kulturminnene og utviklet seg innenfor høyder og volum som ikke bryter med byens dimensjoner.

Denne linja i byutviklingspolitikken er truet fra flere hold. Byrådet i Oslo har lagt seg på en linje der antall boliger ser ut til å være det eneste suksesskriteriet. I sak etter sak ser vi at byrådet legger opp til en utbyggerstyrt byutvikling der kulturminner og kvalitet må vike for høyt volum.

Byutviklingen går i retning av å tillate flere store blokker, små leiligheter og dårligere grøntarealer. Høyre og Frp bidrar ikke i regjering gjennom å lempe på kvalitetskrav gjennom for eksempel den nye byggeforskriften.

Venstre vil sikre at vi kan være stolte i framtiden av det vi bygger i dag. Det handler om å ta vare på den historiske byen og det særpreget Oslo har. Oslo skal være en by med menneskelige dimensjoner og høy kvalitet på både uteområder og innendørs.

Det er en farlig utvikling hvis utbyggerne får altfor stor definisjonsmakt over hva som er en god bolig og et godt boområde. Utbyggernes interesser må avveies mot allmennhetens interesser, et langsiktig perspektiv på byutviklingen og hvordan vi kan ta vare på byens særpreg og historie samtidig som vi fornyer den.

Venstre mener at kvalitet må være det viktigste hensynet vi tar i byutviklingen. Dessverre tyder mye på at det rødgrønne byrådet ikke er enige med oss. I valgkampen lovet Raymond Johansen 100 000 regulerte boliger, og i sin iver etter å innfri dette ville løftet er han villig til å ofre bokvalitet i eksisterende småhusområder, kvalitet i byrom og kvalitet for framtidige Osloborgere som skal bo i de nye prosjektene.

I småhusområdene foreslår byrådet også stadig nye fortettingsområder, blant annet på Ulsrud, Nydalen Vest og Hovseter. De som bor i disse områdene i dag er bekymret for husene sine, og naboene er bekymret for hva som vil skje med nærområdene deres når utbyggerinteressene får definere byens utvikling.

Vi forstår denne uroen. Venstre mener at fortetting i småhusområder må gjøres på en måte som bevarer dets egenart og tar vare på de gode bomiljøene og tilpasser nybygg den eksisterende arkitekturen i området. Derfor går vi imot en sterk fortetting også på Smestad og Nedre Grefsen.

Det skjer mye bra i byutviklingen, men det er nødvendig å løfte stemmen for kvalitet framfor kvantitet og for å ta vare på byens særpreg. Det handler om å stille krav til tilstrekkelig med grøntområder i nærmiljøer, gode sol- og lysforhold og en sunn blanding av leilighetsstørrelser over hele byen. Uansett hvordan byen vokser, må den vokse med kvalitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!