Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Farlig i Louisiana

Fargerik krimroman fra Sørstatene.

BOK: James Lee Burke er en snart 70 år gammel amerikansk krimveteran som skildrer den lumre siden av Sørstatene med stor innlevelse. De fleste bøkene hans handler om politimannen Dave Robicheaux, en lovens vokter som ofte tolker paragrafene på sin egen måte.

Mors skjebne

I «Smertens vei» konfronteres Robicheaux med skjebnen til sin egen mor. Mae Guillory staket ut sin egen kurs da hun stakk av fra mann og lille Dave, hun livnærte seg som hore og ble drept av ukjente gjerningsmenn. Men plutselig en dag lurer en luguber hallik på om Robicheaux er sønn av Mae, hun som ble drept av en gjeng politifolk for 30 år siden. Robicheaux har aldri hørt den versjonen før, og han begynner å stille spørsmål til dem som kan vite noe.Samtidig er Robicheaux engasjert i en annen stygg sak. Letty Labiche, en svart kvinne, er dømt til døden for å ha drept en offentlig tjenestemann. Vachel Carmouche var Louisianas offisielle bøddel, men samtidig forgrep han seg på to tvillingjenter som han av og til passet på. Noen år senere ble han hogd i hjel av den ene tvillingen - den samme Letty Labiche. Men mange, og blant dem Robicheaux, håper at guvernøren i siste øyeblikk kan benåde henne.

Privatdetektiv

Robicheaux har et uformelt samarbeid med den uforutsigbare privatdetektiven Clete Purcel, og de utveksler både tips og spor og jobber på siden av det som kan kalles vanlig politiarbeid. Og om ikke ting var kompliserte fra før av, blir alt enda vanskeligere når Clete innleder et forhold til Passion Labiche, tvillingsøsteren til drapsdømte Letty. Det blir med andre ord en farefull og fargerik ferd inn i et område av USA som synes å ha sitt eget tempo, sin egen levemåte, sin egen versjon av lov og orden. «Smertens vei» er svært underholdende lesning, til tross for temaene, og selv om James Lee Burke viser fram den minst turistvennlige siden av Louisiana, så er hans versjon av virkeligheten presentert med mye humor og rikelig med kjærlighet til sine antihelter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling