LOV OG RETT: Hundrevis av jurister i Hongkong demonstrerer mot at Folkerepublikken Kina skal ha større jurisdiksjon over byen, som etter at britene oppga kolonien i 1997 har levd under systemet "ett land, to systemer" i forhold til Kina. Foto: AP /NTB Scanpix
LOV OG RETT: Hundrevis av jurister i Hongkong demonstrerer mot at Folkerepublikken Kina skal ha større jurisdiksjon over byen, som etter at britene oppga kolonien i 1997 har levd under systemet "ett land, to systemer" i forhold til Kina. Foto: AP /NTB ScanpixVis mer

Farlig krav om frie valg

Er det Batmans skyld at en halv million demonsterer i Hongkongs gater i dag?

Kommentar

Den tidligere britiske kolonien Hongkong ble en del av Kina i 1997, men ikke uten betingelser. Byen nyter utstrakt selvstyre og noe i nærheten av ytringssfrihet og uavhengige domstoler, privilegier som er ukjent i resten av Kina. «Ett land, to systemer», kalles ordningen på offisielt hold i Beijing. Det er en slags motvillig godkjenning av at Hongkong-kineserne har beholdt sin kapitalisme og sitt «demokrati».

Men for en yngre generasjon i Hongkong er ikke dette nok. De vil ha ekte demokrati, og de vil ha direkte valg på Hongkongs øverste toppleder i 2017. For å sikre en dokumenterbar oppslutning om dette kravet, har en organisasjon som kaller seg «Occupy Central with Love and Peace» arrangert folkeavstemning blant byens innbyggere.

Folk har stemt på nettet og i enkle valgboder. Da avstemningen ble lukket søndag, hadde mer enn 800.000 innbyggere deltatt.

Dette ble for mye for Beijing. En leder i Global Times, som er en engelskspråklig utgave av kommunistpartiets talerør Folkets Dagblad, stilte følgende spørsmål på lederplass: «Hvem er i virkeligheten den svarte hånda bak Hongkongs uavhengighet?»

Avisen har selv svaret. Skurken er USA. Og alt amerikansk, fra CIA til Hollywood.

Global Times trekker fram to Hollywood-filmer som i særlig grad viser at «Folk fra Vesten ikke bare utkjemper en ideologisk kamp mot Kina, men de pakker også inn sin ideologi i kulturprodukter som kinesere bevisstløst konsumerer.»

Det dreier seg om Batman-filmen «The Dark Knight Rises» og science fiction-filmen «Cloud Atlas». Førstnevnte film er riktignok aldri vist på kinesiske kinoer, og sistnevnte er hardt klippet i sensuren.

Slike subversive fantasiprodukter er det altså som styrer Hongkong-kineserne mot stupet, skal vi tro de rettroende i Folkerepublikken.

Global Times har for lengst stemplet folkeavstemningen som «ulovlig». På lederplass har den også gitt uttrykk for at resultatet ville blitt helt annerledes hvis alle Kinas 1,3 milliarder innbyggere hadde fått anledning til å delta. Avisen glemte vel å minne om at Kinas innbyggere ikke har stemmerett i det hele tatt.

Angsten knyttet til dagens demonstrasjon er stor på begge sider. Hongkong-politiet har holdt massive øvelser i forkant. Opptøyer med krav om «mer demokrati» skremmer alle som mener man er best tjent med å opprettholde den skjøre balansen mellom ettparti-styret i Beijing og kvasi-demokratiet i Hongkong. Alternativet kan bli mye verre, frykter mange.

Beijing har nylig forfattet et nytt dokument med en presisering av sentralmaktens jurisdiksjon over Hongkong. Her er det snakk om strammere tøyler.

Det er neppe Batman som skremmer Hongkong-kineserne ut i gatene nå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.