Farlig magi

Velskapt ungdomsbok om angst, ondskap og vennskap.

Ligger det en forbannelse over Ellinors familie? Er Ellinor forutbestemt som heks?

Lise Blomquist (1957) kom i fjor med en imponerende ungdomsbok, «Blåveispiken», der det farlige temaet pedofili ble behandlet på en klok og spennende måte. Nå kommer den vanskelige andreboka om de samme personene. Hun holder stilen, selv om hun ikke gjør det lettere for seg ved å grave i «alternative bevegelser», der fornuften ikke sjelden må vike. Hekseri, satanisme og New Age er tenåringen Ellinors hverdag, der moren tipper mer og mer over.

Blomquist introduserte fire hovedpersoner i fjor, der Janne var jeg-stemmen. Ut fra sitt eget utseende, som hun, som de fleste tenåringer, er misfornøyd med, valgte hun seg guttejenterollen med kampsport som hobby.

Altså litt «annerledes», slik de andre vennene er det: Rahvi, en pakistansk innvandrergutt med cerebral parese, Snurre, henvist til rullestol på grunn av ryggmarksbrokk og lesbiske Ellinor. På en forbilledlig måte avliver Blomquist igjen mytene om dem som får en annen start på livet enn de fleste andre. Vennskapet og nærheten mellom de fire er nydelig skildret.

I år er det Ellinor som er jeg-stemmen. Kanskje ligger det an til en kvartett eller tetralogi som det heter, der hver av de fire forteller fra sin vinkel av verden? Er hun like godtskrivende, grundig i bakgrunnsdokumentasjon og spenningsfylt som hittil, er det ingen som skal nekte henne det.