LEDER

Farlig? Nei, Støre har langt på vei rett

Oljefondet vil være et politisk redskap enten vi vil det eller ikke, men det må ikke bli et reserve-statsbudsjett

OLJEFOND-DEBATT: Jonas Gahr Støre har vakt oppsikt med sin uttalelse om Oljefondet. Foto: NTB Scanpix
OLJEFOND-DEBATT: Jonas Gahr Støre har vakt oppsikt med sin uttalelse om Oljefondet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Under miljøorganisasjonen Zeros konferanse denne uka slapp Jonas Gahr Støre noe som er blitt karakterisert som ei bombe. Arbeiderpartilederen sa i debatt med statsminister Erna Solberg at vi må erkjenne at Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) er et politisk redskap.

Druknet i den påfølgende applausen fra forsamlingen, kvitterte statsministeren umiddelbart med at uttalelsen var «farlig, kjempefarlig». Det er en solid overdrivelse, som underslår det faktum at Støre langt på vei har rett.

SJEKK LUFTKVALITETEN: Nå kan du sjekke den daglige luftkvaliteten over hele landet. Foto: Berit B. Njarga. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Premisset er enkelt: Oljefondet har lenge hatt et etisk råd, som gir innspill om hvilke selskaper fondet ikke skal investere i. Det er forankret og drevet fram i Stortinget at fondet ikke skal investere i selskaper som produserer tobakk, kull og masseødeleggelsesvåpen.

Samtidig har fondet selv drevet fram endringer. Gjennom forventningsdokumenter fondet sender til selskapene de har eierandeler i, tar det opp barns rettigheter, klimaendringer, vannforvaltning, menneskerettigheter, skatt og åpenhet, antikorrupsjon og bærekraftig forvaltning av havet.

Fondet jobber for noe så konkret som begrensninger i lederlønninger. Alt dette er, om ikke partipolitikk, så i alle fall politikk. Og langt fra farlig.

Når Støre tar opp dette på Zerokonferansen, er det selvsagt fordi han ønsker at Oljefondet skal brukes mer aktivt i kampen mot klimagassutslipp. Dette bør ikke være kontroversielt, men et samlende politisk mål. Klimaendringer er en av vår tids største utfordringer, og fondet er bygget opp på store inntekter fra den varen som bidrar med noen av de største utslippene. Det minste vi kan gjøre er å forsøke å tjene penger på å bidra til kutt i andre enden.

Oljefondet selv har allerede vist stor interesse for klimavennlige investeringer. Det er også verdt å merke seg at når sjefen sjøl, Yngve Slyngstad, går av, skal han flytte til London for å bygge opp fondets nye investeringsområde, unotert infrastruktur for fornybar energi. Det avgjørende er at investeringene fortsatt blir gjort med tydelige økonomiske målsettinger. Idealisme skal ikke være en vei inn til pengesekken, det skal kombineres med klok forvaltning og økonomisk vekst.

Fondet vil være et politisk redskap enten vi vil det eller ikke, men det må ikke bli et reserve-statsbudsjett.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer