LEDER

Farlig? Nei, Støre har langt på vei rett

Oljefondet vil være et politisk redskap enten vi vil det eller ikke, men det må ikke bli et reserve-statsbudsjett

OLJEFOND-DEBATT: Jonas Gahr Støre har vakt oppsikt med sin uttalelse om Oljefondet. Foto: NTB Scanpix
OLJEFOND-DEBATT: Jonas Gahr Støre har vakt oppsikt med sin uttalelse om Oljefondet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Under miljøorganisasjonen Zeros konferanse denne uka slapp Jonas Gahr Støre noe som er blitt karakterisert som ei bombe. Arbeiderpartilederen sa i debatt med statsminister Erna Solberg at vi må erkjenne at Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) er et politisk redskap.

Druknet i den påfølgende applausen fra forsamlingen, kvitterte statsministeren umiddelbart med at uttalelsen var «farlig, kjempefarlig». Det er en solid overdrivelse, som underslår det faktum at Støre langt på vei har rett.

Premisset er enkelt: Oljefondet har lenge hatt et etisk råd, som gir innspill om hvilke selskaper fondet ikke skal investere i. Det er forankret og drevet fram i Stortinget at fondet ikke skal investere i selskaper som produserer tobakk, kull og masseødeleggelsesvåpen.

Samtidig har fondet selv drevet fram endringer. Gjennom forventningsdokumenter fondet sender til selskapene de har eierandeler i, tar det opp barns rettigheter, klimaendringer, vannforvaltning, menneskerettigheter, skatt og åpenhet, antikorrupsjon og bærekraftig forvaltning av havet.

Fondet jobber for noe så konkret som begrensninger i lederlønninger. Alt dette er, om ikke partipolitikk, så i alle fall politikk. Og langt fra farlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer