Debatt: Sykepleierutdanning

Farlig og akutt mangel på sykepleiere

Arbeidslivet skriker etter flere sykepleiere. Enten må universitetene prioritere flere studieplasser innen helseutdanning, eller så må vi politisk tvinge dem til det.

MANGLER FAGFOLK: Konsekvensen av for få plasser innen sykepleierutdanningen er en varslet krisen , hvor helsesektoren vil mangle tusenvis av fagfolk om bare få år, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MANGLER FAGFOLK: Konsekvensen av for få plasser innen sykepleierutdanningen er en varslet krisen , hvor helsesektoren vil mangle tusenvis av fagfolk om bare få år, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Universitetene og høgskolenes manglende prioriteringer vil føre til at vi ifølge SSB mangler 28.000 sykepleiere om bare 15 år. Vi ser at dagens høgskoler og universitetet rett og slett ikke tar ansvar for å utdanne den kompetansen samfunnet trenger.

Dette er universitetenes ansvar alene. 13.000 personer sto i kø for å få studieplasser innen sykepleie i fjor, men fikk ikke plass fordi universitetene ikke evner å prioritere de studiene arbeidslivet har behov for.

Hadde alle studenter med sykepleie som førstevalg fått plass, kunne vi utdannet over tre ganger så mange. Det er med andre ord ikke mangel på engasjerte mennesker som ønsker å gjøre en forskjell i helsesektoren, men mangel på vilje hos universitetene og høgskolene til å tilby riktige studieplasser.

Arbeidslivet skriker etter flere sykepleiere. Framfor å utvide sykepleierstudiet med de 2-3.000 plassene det er behov for, velger universitetene i år å utvide med 225. Konsekvensen er en varslet krise, hvor helsesektoren vil mangle tusenvis av fagfolk om bare få år. Hvordan skal samfunnet da være i stand til å yte den helsehjelpen våre innbyggere vil ha behov for?

Stortinget kan ikke løpe etter universitetene med ekstrabevilgninger til flere studieplasser hver gang vi ser at arbeidslivet har prekære behov. At det i det hele tatt diskuteres, tyder på at flere partier ser at universitetssektoren ikke er i stand til å prioritere riktig selv. Erfaring viser også at slike grep ikke nødvendigvis gir ønskede resultater. I 2018 bevilget regjeringen 100 nye studieplasser innen sykepleie. Fagbladet Sykepleien regnet ut at det høsten 2018 likevel var en realnedgang på 148 studieplasser.

Fremskrittspartiet mener at Universitetene har et samfunnsansvar for å utdanne folk til jobb, ikke arbeidsledighet. Regjeringen bruker 37 milliarder kroner hvert år på høyere utdanning. Det finansierer rundt 300.000 studieplasser og universitetene prioriterer selv hvilket studietilbud som skal gis.

At dagens høgskoler og universitetet rett og slett ikke tar ansvar for å utdanne den kompetansen samfunnet trenger betyr at vi har en grunnleggende systemsvikt. Vi trenger ikke flere studieplasser, vi trenger at universitetene prioriterer dem bedre.

Fremskrittspartiet mener vi bare har to valg: Enten må universitetene prioritere flere studieplasser innen helseutdanning, eller så må vi politisk tvinge dem til det. Det er et viktig prinsipp at universitetene er uavhengige, og i utgangspunktet selv skal bestemme hvilket faglig tilbud de vil tilby. Men om viktige samfunnsbehov som grunnleggende helsehjelp settes i spill, kan universitetene risikere å sette seg i en posisjon der politikerne ikke har noe annet valg enn å gripe inn.

Vi kan ikke sitte og se på arbeidslivet skriker etter kompetanse i helsesektoren, mens universitetene prioriterer å utdanne unge folk rett ut i arbeidsledighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.