DEBATT

Debatt: Sykepleierutdanning

Farlig og akutt mangel på sykepleiere

Arbeidslivet skriker etter flere sykepleiere. Enten må universitetene prioritere flere studieplasser innen helseutdanning, eller så må vi politisk tvinge dem til det.

MANGLER FAGFOLK: Konsekvensen av for få plasser innen sykepleierutdanningen er en varslet krisen , hvor helsesektoren vil mangle tusenvis av fagfolk om bare få år, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MANGLER FAGFOLK: Konsekvensen av for få plasser innen sykepleierutdanningen er en varslet krisen , hvor helsesektoren vil mangle tusenvis av fagfolk om bare få år, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Universitetene og høgskolenes manglende prioriteringer vil føre til at vi ifølge SSB mangler 28.000 sykepleiere om bare 15 år. Vi ser at dagens høgskoler og universitetet rett og slett ikke tar ansvar for å utdanne den kompetansen samfunnet trenger.

Dette er universitetenes ansvar alene. 13.000 personer sto i kø for å få studieplasser innen sykepleie i fjor, men fikk ikke plass fordi universitetene ikke evner å prioritere de studiene arbeidslivet har behov for.

Hadde alle studenter med sykepleie som førstevalg fått plass, kunne vi utdannet over tre ganger så mange. Det er med andre ord ikke mangel på engasjerte mennesker som ønsker å gjøre en forskjell i helsesektoren, men mangel på vilje hos universitetene og høgskolene til å tilby riktige studieplasser.

Arbeidslivet skriker etter flere sykepleiere. Framfor å utvide sykepleierstudiet med de 2-3.000 plassene det er behov for, velger universitetene i år å utvide med 225. Konsekvensen er en varslet krise, hvor helsesektoren vil mangle tusenvis av fagfolk om bare få år. Hvordan skal samfunnet da være i stand til å yte den helsehjelpen våre innbyggere vil ha behov for?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer