DEBATT

Debatt: Attentatet i Bagdad

Farlig og feilkalkulert

De som tror på regimeendring i Iran kan ta en rask kikk på hva det har ført til andre steder der USA har fremmet dette. Se hva det gjorde, ikke bare for Irak og Libya, men for internasjonal sikkerhet.

HØSTER RASERI: USA har tatt livet av en de viktigste personene i Iran. Dette er en handling som ingen stat kan akseptere, heller ikke Iran, skriver innsenderne. Også i India har president Trump høstet raseri, som her under en demonstrason i New Dehli i går. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Scanpix
HØSTER RASERI: USA har tatt livet av en de viktigste personene i Iran. Dette er en handling som ingen stat kan akseptere, heller ikke Iran, skriver innsenderne. Også i India har president Trump høstet raseri, som her under en demonstrason i New Dehli i går. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 3. januar kom nyheten om at generalmajor Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep i Bagdad. Ifølge president Trump handlet USA «for å stoppe en krig, ikke for å starte en krig», men angrepet bør heller ses i forlengelse av Trump-administrasjonens maximum pressure-strategi, som har økt konflikten mellom Iran og USA.

Mens strategiens offisielle mål er å reforhandle atomavtalen med Iran, er det reelle målet å begrense landets innflytelse i Midtøsten. Det å svekke Iran og de irakiske sjiamilitsenes fotfeste i Irak har USA ansett som nøkkelen til dette.

Drapet på Soleimani er derfor en brikke i et maktpolitisk spill, hvor Irak ufrivillig blir slagmarken. Hvordan Iran kommer til å svare vet vi ikke enda. Det vi vet er at det kommer et svar fra Teheran, og at det er vanskelig å se for seg hvordan forholdet mellom Iran og USA kan normaliseres.

USA har tatt livet av en de viktigste personene i Iran. Dette er en handling som ingen stat kan akseptere, heller ikke Iran. Slik sett er dette en irreversibel prosess, spørsmålet er bare hvor ille det blir.

I brorparten av medieomtalen framstilles Soleimani som enten en kompromissløs kriger for presteskapet i Iran eller som en ond, genial strateg som spiller sine brikker som en dirigent for et dokketeater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.