Farlig på Fosshaugane

Krim fra Sogndals livsfarlige fotballmiljø.

BOK: At fotball er alvorlige saker, er for lengst opplest og vedtatt. At det er verdt å drepe for, er kanskje ikke så akseptert. Men et brutalt fotballdrap på stadion i Sogndal er temaet i Rune Timberlids fjerde krimroman, «Dødball».

Det er semifinale i cupen på Fosshaugane, Sogndal møter Brann og stemningen er intens.

Pengeran

Den middels fotballinteresserte lensmannsbetjenten Rolf Randen er med datteren på kamp, og selv han begynner etter hvert å få sans for det han opplever. Men når hjemmelaget går til pause med stillingen 1- 0, får Randen brått noe annet å tenke på.

For fotballagets rike velgjører, Karl-Johan Barmen, blir funnet ihjelslått i nærheten av garderobene. Samtidig blir det oppdaget at noen har ranet kveldens billettinntekter, rundt 350 000 kroner. Fosshaugene har med andre ord blitt rammet av en forbryterbølge som hadde passet like godt i hovedstaden. Timberlid, til daglig redaktør i Sogn Avis, kjenner nok miljøet rundt det i virkeligheten nedrykkede Sogndal godt.

Underholdende fra bygda

Han har da også skrevet en riktig underholdende historie fra Bygde-Norge, hvor store penger og framtidige fotballkarrierer står på spill. For om Barmen var en velstående mann, var han også omstridt, med litt for mye makt. Bedre blir det ikke når han etterlater seg et mildt sagt originalt testamente.

Skal man si noe negativt om «Dødball», må det være at plottet blir litt for gjennomsiktig. Etter å ha lest en tredjedel av boka, var jeg sikker på hvem morderen var.

Det viste seg å stemme, men så lenge man ikke jukser og blar opp på siste side, har det egentlig ikke noe å si for opplevelsen av historien som helhet. Vel verdt å lese.

REDAKTØR: Rune Timberlid - til daglig redaktør i Sogn Avis - er ute med sin fjerde kriminalroman fra sitt eget lokalmiljø. Bøkene utgis som originale pocketbøker.