Farlig propaganda

Det skremmer meg at Hans-Erik Dyvik Husby og Paal Fulgevaag mangler respekt for foreldrene og for pasientens rett til å velge medisiner som en del av behandlingen.

SCIENTOLOGIENS FORKJEMPER: For noen uker siden kom det fram at Hans-Erik Dyvik Husby har sendt scientologifilmer til 3000 skoler. Det skapte reaksjoner. Foto: Nina Hansen.
SCIENTOLOGIENS FORKJEMPER: For noen uker siden kom det fram at Hans-Erik Dyvik Husby har sendt scientologifilmer til 3000 skoler. Det skapte reaksjoner. Foto: Nina Hansen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har jobbet med psykisk syke barn og ungdom i over 20 år både innen skoleverket, barnevernsinstitusjoner og som behandler i barne- og ungdomspsykiatrien.

I tillegg har jeg vært fosterfar for åtte ungdommer med ulike psykiske lidelser, blant annet ADHD.

Helt ærlig, selv med min etter hvert brede kunnskap om behandling, så hadde jeg nok ikke holdt ut noen av dem umedisinerte. Jeg har sett hvordan mange av dem fungerer med og uten medisiner. Dette er ungdommer som har fått meget god tilrettelegging i hjem og skole, samt klinisk behandling.

Det skremmer meg at Hans-Erik Dyvik Husby og Paal Fulgevaag i sin kronikk 14. november viser at de både mangler respekt for foreldrene og for pasientens rett til å velge medisiner som en del av behandlingen. Det at de advarer mot medisiner kan i verste tilfelle skremme mennesker i en svært vanskelig psykisk tilstand til å la være å ta medisiner som en del av en helhetlig behandling.

Det er mange foreldre, lærere og pasienter som kan fortelle at medisiner, både i forhold til bipolar lidelse (manisk depressiv) og ADHD har spart dem og deres nettverk for mye lidelse. Når det gjelder spesielt ADHD tror jeg det er mange ubehandlede mennesker som har dette.

Mange av disse kunne fått god hjelp av medisin for å redusere sin impulsivitet i forhold til både aggresjon, negative impulsive handlinger, samt fått bedret konsentrasjonsevne og motivasjon som kunne gjort at de holdt ut i skole og jobb. Det er jo bare de som opplever god hjelp i medisiner som fortsetter etter medisinutprøving.

Gang på gang hører jeg foreldre og pasienter fortelle at de har fått et nytt liv etter medisineringen. Jeg er rimelig trygg på at de fleste behandlere i barne- og ungdomspsykiatrien, i tillegg til medisinering, veileder i hvordan hjelpe og tilrettelegge hverdagen for de umotiverte, impulsive og ukonsentrerte barna.

Jeg undrer meg over at Husby og hans meningsfeller i Scientologibevegelsen kommer med så lite konkrete forslag til behandling. Det skremmer meg også at Husby kan være så lite sensitiv at han kjører en varebil opp foran psykiatriske sykehus med tekst på bilen om at psykiatrien dreper. Dette kan være med å gjøre at allerede svært sårbare pasienter i en kritisk situasjon blir mer paranoide og engstelige. Det kan også gjøre at de kan vegre seg mot behandling som forverrer allerede kritisk tilstand.

Husby bør vel først rydde opp i scientologibevegelsens egne rekker. Det er vel kjent at deres personlighetstester, som de aller fleste kommer dårlig ut av, i noen tilfeller har vært medvirkende til økte psykiske vansker og selvmord hos noen av de som har fått vite resultatet av deres «skrøpelige» personlighet.

Husby er nok godt kjent med at når resultatet av testene foreligger, tilbyr de dyre personlighetsutviklende kurs. Til andre kritikere av medisinering for ADHD symptomer: Spør først foreldrene og pasientene om virkningen av medisinene før dere kommer med uttalelser rundt medisinsk behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer