Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Farlig sjarm

Eventyrlig sjørøverfilm med en glitrende Johnny Depp i sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Gore Verbinskis eventyrfilm «Pirates of the Caribbean», som riktignok er basert på en attraksjon i Disneyland og Disneyworld, krever nok et litt eldre publikum enn Kaptein Sabeltann, men bare litt mer sofistikert. Onde tunger sier at Depp har tolket rollen som kaptein Jack Sparrow som en ellevill parodi på Stones-veteran Keith Richards.

Femi og macho


Depps sjørøverkaptein både snakker og beveger seg som om han alltid er i salig bakrus. Man storkoser seg over denne gestalten som både er femi og macho samtidig, med perler i håret, fletter i skjegget og glitrende gulltenner. Jeg dveler ved Depps prestasjon, fordi det er hans rollefigur - samt Geoffrey Rush som rivalen kaptein Barbossa i et tilsvarende overspill - som leverer bonuspoeng til en film som ellers blir for lang og repeterende.

De er fiender fordi daværende styrmann Barbossa i sin tid ledet et mytteri mot Sparrow på sjørøverskuta «Black Pearl» og etterlot Sparrow på ei øde øy for å dø. Barbossa og gjengen hans forgrep seg så på en gullskatt som det heftet en forbannelse ved; hver natt ved måneskinn blir de forvandlet til udødelige skjeletter. En spesiell amulett som kan bryte denne forbannelsen, ble funnet rundt halsen på et skibbruddent guttebarn og befinner seg nå hos den vakre Elizabeth Swann (Keira Knightley), datteren til guvernøren på den britiske besittelsen Port Royal i Karibia.

Romanse


Jakten på amuletten er en skikkelig (sjø)røverhistorie, proppet med alle de riktige piratklisjeene: kagger med rom, ferme kvinner i kneipene, matroser med glass-øye, kniver mellom råtne tenner, ramsalt språk, rykende kanoner, brennende seil og dumme engelske soldater i røde frakker og hvite knebukser. Det som mangler av trebein, armkroker og lapper over øyet, erstattes av de nevnte skjeletter.

En ufarlig liten romanse utgjør framdriften i eventyret, som ellers bremses kraftig ned av uendelige sverdkamper. Det fektes og fektes, minst en halvtime for lenge, og uten Johnny Depps nærvær hadde vi alle følt oss nokså hodeløse.

SJØRØVERBRUD: Keira Knightley i nærkamp med tidenes barskeste sjørøver, Johnny Depp.