KOMMENTARER

Farlig spill om fred i Colombia

Fredsforhandlingene mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen er i alvorlig krise fordi det har skjedd ting som ikke burde skje.

KRISE: Kolombianske soldater rykker inn i Quibdo i fylket Chocó, hvor en general og to medarbeidere ble tatt til fange søndag, antakelig av FARC-geriljaen. President Juan Manuel Santos har lagt fredsforhandlingene på is inntil det er avklart hva som har skjedd. Foto: AFP / Scanpix / Andres Mosquera
KRISE: Kolombianske soldater rykker inn i Quibdo i fylket Chocó, hvor en general og to medarbeidere ble tatt til fange søndag, antakelig av FARC-geriljaen. President Juan Manuel Santos har lagt fredsforhandlingene på is inntil det er avklart hva som har skjedd. Foto: AFP / Scanpix / Andres Mosquera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

President Juan Manuel Santos er i knipe. Men det samme er lederne og forhandlerne i FARC-geriljaen. Og for Norge og Cuba som tilrettelegger forhandlingene i Havana på Cuba er det nesten håpløst å slukke branner milevidt fra forhandlingsbordet, enten de skyldes uforstand eller politiske pyromaner.

General Rubén Darío Alzate og to i hans følge ble tatt til fange søndag i uveisomme trakter i fylket Chocó, nær grensa til Panama, et sted generalen ikke skulle ha vært på besøk kledd i sivil og uten sine soldater rundt seg. President Santos spurte rett ut Forsvarsdepartementet og overkommandoen, offentlig og gjennom sosiale media: Hva gjør en general i sivil i «rødt område», hvor han vet det er mange gerilja-soldater?

Forsvarsminister Juan Carlos Pinzón sier alle spor peker mot Colombias Revolusjonære Væpnede Styrker (FARC). President Santos vil ikke sende sine forhandlere tilbake til Cuba før hendelsen er «avklart».

Santos vet at FARC har en slags rett til å ta krigsfanger, fordi han ikke vil inngå en avtale om våpenhvile med dem. Han vil unngå at geriljaen utnytter en våpenhvile til å omgruppere seg og ruste opp mens man forhandler, som det skjedde under forhandlingene i Caguán inne i Colombia mellom 1999 og 2002. Santos har ofte gjentatt sin handlingsregel: «Krige som om det ikke var forhandlinger og forhandle som om det ikke var krig.» Av innenrikspolitiske grunner vil han ikke vise seg svak i forhandlingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer