Farlig språkpoliti

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITI OG NEGER: Under overskriften «Farlig politi» tar Dagbladet på lederplass den 3. oktober opp politiets bruk av ordet \'neger\': «Begrepet \'neger\' er således gangbart i politiets registreringssystem. Det er et nøytralt begrep i politiet, sier politiinspektør Runa Bunæs.» Dagbladet fortsetter: «Alle som har levd en stund vil vite at det er det aldeles ikke. Ikke skjønner vi at politiet trenger et registreringssystem etter hudfarge. Og i alle fall bør begrepet «neger» fjernes raskest mulig. Det er knapt gangbart i noe språk i dag (...)»Det Dagbladet påstår, stemmer ikke. Ordet neger står oppført både i Bokmålsordboka (2005) og i Nynorskordboka (2006). Det blir opplyst at ordet «kan oppfattes som nedsettende». Norsk Ordbok (Kunnskapsforlaget 2005) har ikke noen slik opplysning.

SPRÅKRÅDET LAGET i 2001 en uttalelse om såkalte \'sensitive ord\'. Den ligger på Språkrådets nettsider. Her heter det bl.a.: «Neger har vore normalordet på norsk for folk med svart eller mørkebrun hudfarge, og for mange er det framleis nøytralt.» Politiet står på trygg grunn når de bruker ordet.Språkrådet konkluderer: «Det er ikkje ei oppgåve for Språkrådet å prøva å gjera språket \'politisk korrekt\' ved å setja ord på indeks. Det er snautt mogleg å få til, og det fører dessutan lett til meiningspress og hykleri og til at orda lever vidare med eit tvitydig, uoffisielt \'forbodstempel\'. Ei betre løysing er å satsa på toleranse og folkeskikk.» Språkrådet har derfor prinsipielle innvendinger mot at Dagbladet her synes å opptre som ordpoliti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer