SIKKERHET: En som har opplevd overgrep, skal ikke måtte oppleve at det hun har sagt i fortrolighet skal holdes mot henne i etterkant, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
SIKKERHET: En som har opplevd overgrep, skal ikke måtte oppleve at det hun har sagt i fortrolighet skal holdes mot henne i etterkant, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Menneskehandel

Farlig trend om ofre for menneske-handel mister tilliten til politiet

43 av 44 anmeldte menneskehandelsaker i 2017 henlagt.

Meninger

Natt og Dag publiserte nylig en sak om «Elisabeth», et menneskehandelsoffer som var informant for politiet før det ble avgjort at hun får opphold i Norge. Fortsatt lever hun og familien med trusler fra de kriminelle nettverkene hun ble utnyttet av, men UNE mener hun ikke har behov for internasjonal beskyttelse.

Av 44 menneskehandelssaker som ble anmeldt i 2017, ble 43 henlagt. Mildrid Mikkelsen, leder for ROSA-prosjektet, mener apolitiet nedprioriterer menneskehandelssaker for narkotikakriminalitet. Lightup har vært i kontakt med et menneskehandelsoffer som har lignende erfaringer med politiet. Hun valgte å anmelde sine bakpersoner etter oppfordring fra politiet, og satte dermed seg selv i stor fare. Under avhør kom det fram at hun ble tvunget til å selge sex, men også narkotika. Menneskehandeldelen ble henlagt, men hun ble derimot siktet for salg av narkotika, til tross for at dette var under tvang.

Dette mener vi er å utnytte et menneskes sårbare situasjon, og et eksempel på politiets skjeve prioriteringer. En som har opplevd overgrep, skal ikke måtte oppleve at det hun har sagt i fortrolighet skal holdes mot henne i etterkant.

Resultatet av at så få menneskehandelssaker ender i dom, er at det blir en reduksjon i antall ofre som søker om refleksjonsperiode (begrenset oppholdstillatelse) , samtidig som færre ønsker å anmelde. I 2015 søkte 62 om refleksjon, i 2018 bare 15 personer. Da bør det settes inn tiltak som oppfordrer til å søke om refleksjon, da denne skal hjelpe ofrene å bryte ut av miljøet.

Det er en farlig trend om ofre for menneskehandel mister den helt avgjørende tilliten til politiet. For å kunne forebygge videre utnyttelse må ofrene få en verdig behandling i Norge og bli gitt muligheter til å komme seg ut av situasjonen de er i.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.