Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Farlig ungdomskrim

En gjeng ungdommer øver seg i å skyte med skarpt. Et bilde av Nelson Mandela brukes som skyteskive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en nifs ungdomskrim Widar Aspeli har skrevet, «Streifskudd» handler om rasisme og nazisme, men ikke lenger på et fislete amatørplan. Gutta har store planer og mange i ryggen.

Hovedpersonene er Elin og Jørn i Valdres fra fjorårets «Express», der Aspeli også viste at han mestrer krimteknikken. De er skoleelever, Jørn er nyinnflytter i bygda og litt mørkere i huden enn de andre. Han får snart føle hatet og forakten. Hans flukt fra problemene er musikken, målet er å få sving på et band i bygda. Han stiller høye krav.

Boka er dyktig laget, uhyggelig og tidsriktig. Flere av årets ungdomsbøker tar opp rasismen, men denne er farligere. Innvendingen mot boka er språkuttrykkene han for en stor del henter fra musikk og datateknikk. Men kan hende er det en mindre sperre for det publikum den er ment for enn denne leser. Uansett, Widar Aspeli etterlater en med forventninger til framtidige bøker.

Harriet Eide

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!