Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Oljenæringen

Farlig vingling fra Unge Høyre

Det er skremmende dersom Unge Høyre nå skal strupe norsk petroleumsnæring gjennom flere vernesoner, flytting av iskanten og lavere boreaktivitet.

STÅR FAST: Selv om Unge Høyre vingler i spørsmålet om petroleumsnæringen, skal det likevel ikke være tvil om hva som er regjeringens politikk, skriver innsenderen. Bilde av, inntil i går, oljeminister Kjell-Børge Freiberg på Ekofisk Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
STÅR FAST: Selv om Unge Høyre vingler i spørsmålet om petroleumsnæringen, skal det likevel ikke være tvil om hva som er regjeringens politikk, skriver innsenderen. Bilde av, inntil i går, oljeminister Kjell-Børge Freiberg på Ekofisk Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Christine Elise Hartvigsen
Christine Elise Hartvigsen Vis mer

Den siste tiden har vi vært vitne til at Unge Høyre igjen begynner å vingle i debatten om Norges desidert største og viktigste næring. Dette er skremmende, ikke bare for næringen men for hele det norske velferdssamfunnet og ikke minst i kampen for å redusere klimagassutslippene.

Dette viser nok en gang at Fremskrittspartiet er de eneste som står støtt i oljepolitikken. Vi nøler ikke i vår støtte til den norske petroleumsnæringen.

Norsk petroleumsnæring er den viktigste næringen for å finansiere velferdsstaten og utvikle norsk næringsliv. Ingen andre næringer er i nærheten av å bidra like mye til statlige inntekter, teknologi- og næringsutvikling og arbeidsplasser over hele landet.

Dersom Unge Høyre nå skal strupe norsk petroleumsnæring gjennom flere vernesoner, flytting av iskanten og lavere boreaktivitet, vil det potensielt bety økt arbeidsledighet, lavere inntekter til staten og økte utslipp i Europa fordi tilgangen til norsk gass blir redusert.

Hver femte krone i statsbudsjettet kommer fra olje og gass. I fjor tilsvarte det en svimlende sum på hele 250 milliarder kroner. Det er 250 milliarder som hadde manglet dersom vi ikke hadde hatt oljeinntekter. Uten denne næringen hadde vi vært nødt til å kutte drastisk i velferden, og samtidig økt skattene. Det er ikke en politikk jeg ønsker meg.

Norsk petroleumsnæring er også en viktig bidragsyter til å kutte utslippene globalt. Forurensning kjenner ingen landegrenser og det er derfor viktig at vi ser utover våre egne grenser. Norsk olje og gass har kanskje verdens reneste produksjon, men det som er vel så viktig er at vår naturgass bidrar til at land som Tyskland og Storbritannia kan legge ned sine kullkraftverk.

Når vi diskuterer klima og miljøaspektet knyttet til denne næringen, er det på tide med litt edruelighet inn i debatten. Det er et faktum at norsk olje og gass bidrar til å kutte utslippene globalt når gass erstatter kull, og norsk petroleumsnæring er i så måte vårt viktigste bidrag til å redde kloden.

Selv om Unge Høyre vingler i dette spørsmålet skal det likevel ikke være tvil om hva som er regjeringens politikk. Vi skal ha en aktiv petroleumspolitikk med stabile og forutsigbare rammebetingelser. Regjeringsplattformen slår tydelig fast at sokkelen skal utvikles, ikke avvikles eller vernes.

Jeg er uendelig stolt av alle de ansatte som jobber innenfor petroleumsnæringen, og som bidrar til den enorme verdiskapningen vi har i Norge. Fremskrittspartiet ønsker ikke å sende disse til ei framtid i arbeidsledighet, men tvert imot være deres fremste støttespiller i å fortsette utviklingen av norsk petroleumsnæring.

En dag vil olja ta slutt, men fram til da må næringen videreutvikles samtidig som vi forsker og utvikler alternative rene energikilder. Det er lov å ha to tanker i hodet samtidig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media