Farlige dagdrømmer

Psykologisk thriller om to virkelighetsfjerne mennesker.

BOK: Mix Cellini har to besettelser i livet: Den vakre fotomodellen Narissa Nash, og den forlengst hengte massemorderen John Christie.

Einstøinger

En uheldig blanding, skal det vise seg, når livet begynner å rote seg til for den virkelighetsfjerne mannen som lever av å reparere treningsmaskiner.

Ruth Rendell unike måte å skrive psykologiske thrillere på kommer klart til uttrykk i «13 trinn ned». Her portretterer hun to einstøinger, to ensomme og isolerte mennesker som hver for seg fantaserer fram drømmeverdener hvor livene deres har fått mer farge, mer spenning, mer glede. Men de virkelige problemene oppstår først når de prøver å realisere disse drømmene.

Drømmer

Mix bor på hybel i et gammelt hus i Notting Hill i London. Han har få venner, og bruker fritiden til å lese om igjen bøkene om Christie. Hele tiden forer han selvbildet sitt med drømmer om det nye livet han skal leve så snart han og Narissa blir et par – da blir det filmpremierer og eksklusive fester og oppmerksomhet også for ham. Nesten hver eneste dag sitter han i bilen sin utenfor leiligheten hennes, i håp om at hun skal legge merke til ham.

Han ser på seg selv som en litt rufsete sjarmør, sannheten er at han er en overvektig, alkoholisert og overtroisk taper.

Huset han bor i, eies av en eksentrisk, ugift dame på over åtti år, som har sine egne dagdrømmer. Gwendoline Chawcer har tilbrakt det meste av livet med å lese bøker, hun har en svært mager omgangskrets og tenker mer og mer på legen som pleide moren hennes for femti år siden. Hun innbiller seg at han var forelsket i henne, og finner ut at det kanskje er på tide å ta opp tråden igjen.

Underholdende

Til å begynne med virker Gwendoline som en mer strukturert person enn Max, men sakte men sikkert avslører Rendell forfallet rundt henne.

«13 trinn ned», som kom på engelsk for fire år siden, er en av de fineste psykologiske thrillerne til Ruth Rendell. Hun har en uovertruffen evne til å beskrive det unormale slik at det framstår som normalt, før hun litt etter litt viser oss viser oss hvor skjevt personene hennes egentlig oppfatter virkeligheten. Dessuten har hun, som så mange engelske forfattere, en naturlig (og litt ondskapsfull) humoristisk sans, som gjør bøkene hennes ekstra underholdende.