Farlige fantasier

Lavmælt thrillerdrama om journalistlivets fristelser og farer.

FILM: USA er stolte av å ha verdens mest etterrettelige presse. Det er ikke grenser for hvor mange ganger en artikkel blir sjekket og dobbeltsjekket før den settes på trykk. Desto mer overraskende blir det at velrenommerte publikasjoner blir utsatt for skandaler påført av journalister med hang til fri diktning. I fjor ble det kjent at Jayson Blair hadde fantasert seg til fine reportasjer for selveste New York Times. I 1998 skjedde det med tidsskriftet The New Republic. Og dette blir det god film av.

Fabrikkerte historier

«Shattered Glass» forteller historien om hvordan journalisten Stephen Glass fabrikkerte historier på løpende bånd, både for The New Republic og andre seriøse magasiner.

Den unge, ambisiøse og populære fyren hadde alltid en litt bedre vinkling, en litt saftigere avsløring og mye, mye mer spennende sitater enn sine kolleger. Problemet var bare at mange av hans intervjuobjekter ikke eksisterte.

Debutant Billy Ray (regi og manus) og har lånt elementer fra thrilleren når han ruller ut «tragedien Glass». Han får også god hjelp av skuespillerne. Hayden Christensen, så ubehjelpelig i den siste «Star Wars»-filmen at det nesten var vondt å se på, imponerer i hovedrollen. Han spiller Glass slik at vi aldri blir helt sikker på om han er en mentalt syk fyr som fortjener medlidenhet, eller en kynisk karriereklatrer.

Samfunnskritikk

Filmen fremmer også samfunnskritikk. I en verden der berømmelse blir satt over alt annet, er det ikke annet enn å forvente at noen vil la seg friste til urent spill. Et forsonende trekk kanskje, men like forbanna er dette en påminnelse om hvor viktig det er å ha en presse vi kan stole på, og at pressefolk opptrer etisk og hederlig.

USA er behagelig langt unna, men hvorfor skulle ikke tilsvarende ting komme til å skje - eller allerede ha skjedd her? I hvor stor grad kan vi stole på at det journalister skriver virkelig er sant, om de rapporterer fra jetsettlivet i Hollywood, slagmarken i Irak eller nattelivet i Oslo?

I dette aspektet blir «Shattered Glass» mer enn et interessant og velgjort drama.