KOMMENTARER

Farlige forbindelser

Samrøre, kameraderi og knallharde personangrep splitter Bodøs befolkning. Leder ordfører Ole-Henrik Hjartøy en korrupt by? spør Martine Aurdal.

FORPLIKTER: Statsminister Erna Solberg (t.h.) var i august på flytur over Bodø med ordfører Ole Henrik Hjartøy. Etterpå har regjeringen lovet å utrede ny flyplass. En gladsak i byen der krangelen om kulturlivet har nådd liknende høyder.
Foto: Alexander Kjønsø Karlsen / Avisa Nordland / NTB scanpix
FORPLIKTER: Statsminister Erna Solberg (t.h.) var i august på flytur over Bodø med ordfører Ole Henrik Hjartøy. Etterpå har regjeringen lovet å utrede ny flyplass. En gladsak i byen der krangelen om kulturlivet har nådd liknende høyder. Foto: Alexander Kjønsø Karlsen / Avisa Nordland / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«En ganske korrupt by» skrev journalist Morten Strøksnes at ryktene sa om Bodø. De siste ukene har en eksplosiv debatt spredd seg til samtlige lokale medier og kafébord i byen. Endelig, sier noen. Andre bruker nordnorske uttrykk av den typen som ikke egner seg på trykk. Befolkningen er delt i to.

Påstandene rundt kulturhuset Stormen er pikante: Beslutninger tas på bakrom blant losjebrødre. Sentrale stillinger bekles uten utlysning. Toppene i kulturlivet har tette forbindelser preget av dobbeltroller, vennetjenester og hemmeligheter. Høyre-ordføreren, rådmannen og kultureliten samarbeider formelt og uformelt om samtlige storsatsinger i byen.

De anklagede er selvsagt rasende, redaktører krangler åpenlyst og mange slutter rekkene i Bodøs forsvar. Som besøkende er det umulig for meg å ta stilling til anklagene, men i alle byer er det lett å forstå dem som er takknemlige for at skjulte nettverk blir synlige.

Nettverket som Strøksnes har satt søkelys på har fått til mye. Bodø er en by i framgang. Noe har skjedd, smiler de utflytta bodøværingene jeg møter på besøk i hjembyen. Ungdommen går rundt med stolthet i blikket, Bodø er blitt en by med selvtillit. Det nye kulturkvartalet Stormen er blitt et smykke i sentrum, og både biblioteket og konserthuset fylles jevnt av begeistrede innbyggere. Familier har faste lørdagsturer til biblioteket, konsertene blir utsolgt raskt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.