Farlige forbindelser

Skandalen på svenskepolet rammer statsministeren og hans samboer.

KORRUPSJONSSKANDALEN

i det svenske Systembolaget vokser seg verre og større for hver dag. Over flere år har det utviklet seg en ukultur, der produsenter og leverandører av vin og sprit har sikret sine varer bedre eksponering og økt salg ved rundhåndet smøring og bestikkelser. Siste nytt er at flere av de ansatte også har stjålet av kassa.

Men skandalen har også et annet og særdeles pikant element: Systembolagets toppsjef siden 1999, Anitra Steen, som for øvrig er halvt norsk, er statsminister Göran Perssons samboer. Det er i hennes sjefstid jukset er blitt avslørt. Men hun har ikke lyktes med å rydde opp, snarere har saken eksplodert mellom hendene på henne. Hennes styreformann forsvarer henne, mens andre krever hennes avgang. Det blir hevdet at Persson og regjeringen er inhabil og handlingslammet på grunn av samboerskapet. Blir Anitra Steen skjermet og vernet fordi hun er Perssons kjæreste, eller blir hun kanskje tvert om straffet ekstra hardt av samme grunn?

SAKEN BLIR

formodentlig fulgt med interesse også av maktnettverk på norsk side, hvor vi har mange eksempler på ekteskap og samboerforhold på kryss og tvers innen politikk, forvaltning og næringsliv. Bare mistanke om at lojalitet settes foran åpenhet og habilitetsprinsipper, kan fort gjøre slike forbindelser farlige.

HVORFOR STILLES IKKE

Anitra Steen til ansvar? spør bl.a. spaltisten Lena Mellin i Aftonbladet, og trekker fram at mange av dem som skal kreve ansvar av Anitra Steen, er nært knyttet til Göran Persson. Steens styreformann, Olof Johansson, var leder for Centerpartiet da partiet samarbeidet tett med Perssons regjering. Han ble utnevnt av Perssons regjering, og han og Persson liker hverandre.

Statens eieransvar overfor Systembolaget forvaltes av næringsminister Leif Pagrotsky, som er avhengig av et bra forhold til Persson.

Hvem tør ta tak i dette? spør Mellin.

AVISAS TIDLIGERE

politiske sjefredaktør Yrsa Stenius tar Anitra Steen kraftig i forsvar: «Hennes forbrytelse er at hun er samboer med Persson,» skriver Stenius. Hun hevder at Anitra Steen har gjort alt hun kan for å rydde opp, og at hennes privatliv legges henne til last på en måte som sjelden eller aldri skjer med en mann.

«Det Anitra Steen blir anklaget for, er at hun er samboer med en sterk statsminister og dermed pr. definisjon den ettergivende part i en allianse som alltid bør mistenkes og angripes.

Og hva verre er: Hun har stundom sett ut som en meget forelsket middelaldrende kvinne. Slike bør man være mistroiske til. De blir jo som gelé i hele kroppen, for ikke å snakke om i hodet. De kan nok ikke passe sitt arbeid.

Slik mullrer det i mageregionen på både menn og kvinner. Tro meg. Jeg har vært med selv.»