KOMMENTARER

Farlige helikoptre

Å kjøpe helikopter fra Agusta, som statsminister Erna Solberg nå vurderer, har tidligere kostet politisk vanære, fengsel, drap og sjølmord.

SNART NORSK?: Helikopter fra Agusta Westland, her demonstrert på et flyshow i Paris i 2005. Det er en av kandidatene når Norge skal erstatte sine Sea King redningshelikoptre. Foto: AP / NTB Scanpix
SNART NORSK?: Helikopter fra Agusta Westland, her demonstrert på et flyshow i Paris i 2005. Det er en av kandidatene når Norge skal erstatte sine Sea King redningshelikoptre. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den italienske helikopter-byggeren Agusta er verd et spennende historisk verk, men dessverre er deler av historien ennå innhyllet i tåke og uoppklart. Likevel er det hevet over enhver tvil: Å kjøpe helikopter fra Agusta har vært skrekkelig dyrt - økonomisk, politisk og kroppslig.

Grev Giovanni Agusta grunnla selskapet i 1923. Nå er det slått sammen med britiske Westland, til Agusta Westland, som eies av italienske Finmeccanica, et kjempeselskap i høyteknologisk forsvarsindustri, hvor den italienske staten eier 30 prosent av aksjene. En av verdens ledende byggere av helikoptre har sete i Samarate, en by med 16000 innbyggere ved foten av Alpene.Belgierne minnes et historisk bilde fra 18. juli 1991. André Cools ligger på gata i Liège med ansiktet mot bakken og armer og bein foldet sammen, skutt og drept av flere kuler, ved siden av bilen sin. Han og kjæresten hadde nettopp forlatt hennes hjem, klokka var 07.25. Hun ble alvorlig såret.Cools var ingen hvem som helst. Han hadde vært budsjettminister og visestatsminister i Belgia, leder for Sosialistpartiet i Belgia, før det ble delt i to av språklige grunner, og så leder for Sosialistpartiet (PS) i den franskspråklige landsdelen Vallonia og president i parlamentet i Vallonia. Da han døde var han ordfører. Cools var en mektig «småkonge» i belgisk politikk, som ingen våget å krangle med fordi han visste så mye. Rett før han døde varslet han - trolig livsfarlig dumt - å avsløre en stor skandale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer