Farlige pensjonister

Gammeldags mysterium med småbyerotikk

BOK: Når sjarmøren Jacob Lind blir funnet død etter en 17. mai-fest, erklærer to kvinner at de var forlovet med ham. Etterforsker Jonfinn Valmann oppdager raskt at pensjonistmiljøet på Hamar er å sammenlikne med et erotisk ormebol.

Knut Faldbakkens første kriminalroman, «Alle elsker en hodeløs kvinne», var et ikke helt vellykket eksperiment i en ny sjanger for den veletablerte forfatteren. Hans første manusversjon ble refusert av forlaget, og det er tydelig at han trakk lærdom av den erfaringen.

«Turneren» er faktisk en riktig så sjarmerende småbykrim, som i stilen minner om et gammeldags engelsk kriminalmysterium - med erotiske innslag som ville fått Agatha Christie til å gripe etter luktesaltet.

Faldbakken kan kanskje ikke beskrives som en fornyer av norsk krim, men han har absolutt skrevet en historie som er underholdende og god å lese. Språket har en fin flyt, før man vet ordet av det er man midtveis i de 300 sidene. Mysteriet er bygd opp logisk og kyndig, og handlingen utvikler seg jevnt og trutt, nesten uten stampende partier.

Foruten politimannen Valmann, er bokas hovedperson Elise Valmoe, den forvirrede og nervøse kvinnen som var så dypt forelsket i elegante Jacob Lind. Det er ellers mye undertrykte følelser hos det aldrende persongalleriet i «Turneren», i tillegg til Elises seksuelle frustrasjoner må vi også hanskes med hennes storbrystede rivalinne Edith Sommer, den noe mer fargerike og mystiske Loretta Due og en hjelpsom vaktmester som er overalt.

Intrigen byr på folk som seiler under falskt flagg, et maleri av en atletisk Kristus, gammel- og nynazister og en gjennomgående fin skildring av livet i en småby ved Mjøsa. I tillegg er den filosoferende politimannen Valmann en sympatisk tegnet person, han bruker fornuft og takt i sin omgang med medmennesker.

Som krimroman er «Turneren» slett ikke å forakte.