Farlige Pokémon

Amerikansk politi betrakter Pokémon-kortene som «Amerikas farligste hobby».

Stadig flere barn begår kriminalitet som kan knyttes direkte til Pokémon-hysteriet. Nylig ble seks barn pågrepet av politiet i Philadelphia for Pokémon-relatert kriminalitet, ifølge BBC Online. Flere barn har også vist en svært aggressiv holdning for å sikre seg de over 100 kortene i samleserien.

Foreldre lider

Det er ikke bare barn som føler samle-presset, også foreldre. De må ofte punge ut for kortene for at barna ikke skal bli fryst ut av de andre elevene. Mange av foreldrene har rett og slett ikke råd, men gjør det likevel av hensyn til barna sine. Gruppepresset er enormt, og mange av de barna som ikke får penger hjemmefra ender med å stjele penger fra foreldre, slektninger eller andre barn på samme alder.

Pokémon hadde påskepremiere på norske kinoer og samlehysteriet er i ferd med å ta av også her hjemme.

Bannlyst av lærere

Britiske lærere er lut lei Pokémon-hysteriet og alle de kommersielle produktene som kommer i kjølvannet av filmen. Flere skoler har nå innført Pokémon-forbud.

Det er spesielt de populære kortene som forbys på flere britiske skoler. Unger samler, bytter, noen selger mens andre spiller med kortene som innsats. All lek med kortene tar så mye av elevenes tid og oppmerksomhet at lærere har satt ned foten for godt. I tillegg skaper kortene mye vondt blod mellom elevene, som kjemper om å få tak i de mest sjeldne utgavene.

Dyr hobby

Kortene fører også til et klasseskille mellom elevene. Noen elever har nemlig mer penger enn andre, og kortene er dyre å kjøpe for ungdommer uten inntekt. I Storbritannia koster en pakke med 11 kort omtrent 30 norske kroner. Men lærere rapporterer om svartebørssalg i skolegården der prisene for ett enkelt kort er kommet opp i 400 kroner. På internett er prisene enda høyere. I følge BBC Online er det registrert priser i overkant av 4000 kroner.

FARLIG? Enkelte barn er så hekta på Ash Ketchum og Pikachu at de tyr til vold for å få tak i spillkortene.