LIKE KONSEPTER: Olav Harald Ulstein deltok i «Farmen» i 2014. Han mener NRKs realitysatsning «Anno» er til forveksling likt TV 2-suksessen. Foto: Dagbladet/NRK
LIKE KONSEPTER: Olav Harald Ulstein deltok i «Farmen» i 2014. Han mener NRKs realitysatsning «Anno» er til forveksling likt TV 2-suksessen. Foto: Dagbladet/NRKVis mer

«Farmen»-Olav Harald om «Anno»: - Det er flaut likt

Olav Harald Ulstein mener NRK har herma etter TV 2-suksessen.

(Dagbladet): Tv-seerne har sverga til NRK i januar.

«Skavlan», «Nytt på nytt», «Kampen om tungtvannet» og «Anno» følges av rundt millionen hver episode.

• Les om alle deltakerne her!

Mens de tre første nevnte programmene ikke er ulikt NRK å produsere, er «Anno» en nysatsning fra statskanalen. Dagbladets anmelder ga serien terningkast 4.

Realitykonseptet går ut på at 14 deltakere blir sendt tilbake 250 år i tid, og skal leve sammen i 1700-tallets Bergen. Deltakerne får oppgaver underveis, og hver uke må deltakeren som klarer seg dårligst i konkurranser reise hjem.

I realityserien «Farmen» blir også 14 deltakere sendt tilbake i tid, men da 100 år tilbake. Deltakerne der får også oppgaver underveis, og én av dem blir sendt hjem hver uke.

Begge de to realityseriene blir produsert av produksjonsselskapet Strix.

Olav Harald Ulstein, som kom på andreplass i fjorårets store reality-suksess, mener «Anno» er til forveksling likt «Farmen».

- Skjønner at de prøver seg - De får oppgaver som skal løses, og det er tvekamper. De starter med like mange deltakere, og en deltaker blir sendt hjem hver uke, sier han, og fortsetter:

- Det er nesten litt flaut at en konkurrerende kanal hoster fram et tv-konsept som er så til de grader over den samme lesten som «Farmen».

Han forstår likevel at NRK vil kopiere «Farmen»-suksessen.

- Det er enormt mange mennesker som ser på «Farmen», og mange er veldig engasjert. Så jeg skjønner at de prøver seg, sier han.

- «Farmen» i en annen divisjon Ulstein er kunstner og varaordfører for Frp i Sykkylven kommune, og fikk mye oppmerksomhet da han deltok i reality-serien. 

Han foretrekker TV 2s reality-versjon.

- Det er et mye lettere konsept. «Farmen» er i en helt annen divisjon. Tv-teamet bak hadde tross alt ni års erfaring da de starta på fjorårets sesong. De er utrolig dyktige.

- Hadde du sagt ja til å delta i «Anno»?

- Ja, jeg kunne helt klart stilt opp, sier han.

- Publikum er vinnerne Prosjektredaktør i NRK og for «Anno», Unni Ødegård, forstår at Ulstein mener programmet har likhetstrekk med «Farmen».

- Dette er også konkurransedrevet reality, og da ligger det i sjangerens natur at det vil være likheter. Sjangeren har fortellergrep og virkemidler som fungerer i alle realityserier, ikke bare i «Farmen» og «Anno», sier hun.

Hun påpeker at programmene også har mange ulikheter.

- Vi har lag som konkurrerer mot hverandre, vi deler inn i kjønn, og så bruker vi mye tid på håndverket som var viktig på 1700-tallet i Bergen. Det er viktig for oss at tv-seerne lærer noe, enten det er om håndverk, historie eller slekt, sier hun, og legger til:

- Her er det publikum som er vinnerne. Vi har et stort og bredt publikum, og det har også «Farmen» på TV 2. Jeg tror ikke det er enten eller.