Fars identitet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANONYMITET: Nylig omtalte Dagbladet på lederplass utsiktene til at det gjennom en lovendring vil bli åpnet adgang for lesbiske å bli assistert befruktet på linje med heterofile. Særlig begeistret er redaktøren for at sæddonor i slike tilfeller skal være anonym. Etter dagens regelverk kan barn av heterofile som har fått slik hjelp, på visse vilkår bli opplyst om farens identitet. Tatt i betraktning at lederkommentaren har tittelen «Likestilte barn», kan det synes pussig at avisen likevel synes det på ett område vil være riktig å forskjellsbehandle barn av lesbiske og heterofile.Like lite som staten bør engasjere seg aktivt i spørsmål knyttet til hvem som bør avle barn med hvem, bør det, etter min mening, ved statens forsorg for noen blant oss gjøres umulig å søke kunnskap om sitt opphav.

ET MENNESKESINN som strever med å finne frem til egen identitet, egen selvforståelse og sin egen livsorientering har behov for både rotfeste og blikkretning. Om ikke bestandig, så i viktige faser av livet. Det å ville frata barn av lesbiske en slik mulighet, fremstiller seg som et urimelig og unødvendig overgrep - en kjennelse for livslang umyndiggjørelse som er uforenlig med våre forestillinger om menneskeverd.Enhver har, etter dagens personopplysningslov, rett til opplysningene om seg selv. At faderlig opphav skal være et unntak gjennom administrativ fjerning, minner om statsformer vi kjenner fra litteraturen. Og der bør de vel forbli?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.