Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Farsedommer i Saudi-Arabia

Kronprins Mohammed bin Salman (MBS) har frikjent seg sjøl for drapet på Jamal Khashoggi.

DREPT: Jamal Khashoggi, journalist og spaltist for Washington Post, ble ifølge FN drept av den saudiarabiske sikkerhetstjenesten i oktober. Foto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix
DREPT: Jamal Khashoggi, journalist og spaltist for Washington Post, ble ifølge FN drept av den saudiarabiske sikkerhetstjenesten i oktober. Foto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Hvis man nå googler drapet på Khashoggi begått den 2. oktober 2018, får man opp at fem mennesker ble dømt til døden i Saudi-Arabia 23. desember 2019. Så er altså den saken opp og avgjort, og rettferdigheten har skjedd fyllest.

Selvfølgelig er det ikke slik. De som bestilte og ledet den groteske drapsaksjonen har gått fri, men det kommer ikke eksplisitt fram i de fleste google-treffene. Men det er akkurat slik saudiarabiske myndigheter ønsker det. Nå satser de på at saken legges død internasjonalt.

Og «de» er først og fremst kronprins Muhammed bin Salman, MBS, det saudiske monarkiets ulv i fåreklær, som på den ene sida framstår som en moderat, visjonær og framtidsrettet politiker, men som på den andre sida er en despot og tydelig tilhenger av all slags vold for å beholde makta.

Khashoggi-drapet som ble begått i Saudi-Arabias generalkonsulat i Istanbul, vakte voldsom oppsikt, forargelse og fordømmelse verden over. Den 59 år gamle kjente saudiarabiske journalisten og dissidenten som blant annet skrev kommentarer i The Washington Post, skulle etter avtale til konsulatet for å hente et dokument som skulle stadfeste at han var skilt. Utenfor sto Hatice Cengiz (38), den tyrkiske kvinnen han skulle gifte seg med.

Inne i konsulatet befant det seg en dødsskvadron trolig bestående av 15 personer som samme dagen hadde ankommet den internasjonale flyplassen i Istanbul i to private jetfly. Khashoggi ble drept, kroppen hans ble skåret i biter og restene båret ut av konsulatet og inn i en ventende bil – for aldri seinere å bli funnet. Saudiske myndigheter nektet enhver befatning med saken, men ble drevet fra skanse til skanse, ikke minst fordi tyrkiske myndigheter skritt for skritt lekket lydopptak som var gjort inne i konsulatet.

«JEG FÅR IKKE PUSTE»: CNN har fått tak i en transkripsjon av opptaket som ble tatt i minuttene før og etter henrettelsen av journalist Jamal Khashoggis. Dette var hans siste ord. Video: CNN Vis mer

Drapsmennene ble også filmet på flyplassen, og det ble slått fast at de dro tilbake til Saudi-Arabia samme dag. 18 dager etter drapet innrømmet de saudiarabiske myndighetene at Khashoggi var «blitt drept i en slåsskamp». Dagen etter sa daværende utenriksminister Abdel a-Jubeir at årsaken til Khashoggis død var ukjent, men at han hadde blitt drept ved «en feiltakelse».

15. november sa assisterende riksadvokat Shalaan Shalaan at drapet ble begått av «et forhandlingsteam» som skulle prøve å overtale Khashoggi til å returnere til Saudi-Arabia frivillig. Elleve personer var blitt arrestert og fem av dem hadde ifølge Shalaan tilstått mordet. Elleve dager etter ble det opplyst at til sammen 18 personer nå var arrestert, og at fem var blitt avskjediget fra sine jobber. De som hadde fått sparken, var blant andre viseetterretningssjef Ahmad Asiri og Saud al-Qahtani, en nær rådgiver av kronprins Mohammed.

Elleve personer sto for retten i Riyadh. Fem ble altså dømt til døden, tre til opptil 24 års fengsel. Tre ble frikjent.

Saud al-Qahtani ble ikke engang stilt for retten. Det ble imidlertid Ahmad Asiri, men han ble i går frikjent «av mangel på beviser».

I dommen hevdes det at drapene ikke var planlagt på forhånd. Det er akkurat slik MBS og hans kumpaner ønsker det, for på den måten går de sjøl fri for alle beskyldninger. Men dette er stikk i strid med hva både FN, de fleste vestlige land og en rekke internasjonale organisasjoner har kommet fram til. I et så autoritært land som Saudi-Arabia tar ikke enkeltindivider på seg et slikt oppdrag uten å ha fått ordre om det. Og hvem skulle ha gitt ordren utenom MBS?

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

Av en eller annen merkelig grunn slår også dagens dommer fast at det ikke var noe fiendskap mellom Jamal Khashoggi og de dømte. Men hvorfor drepte de ham da? Alt tyder på at dette var et politisk mord.

Og hvordan kan drapet bli vurdert som ikke planlagt når ett av medlemmene av dødsskvadronen hadde med seg en sag da han kom til flyplassen i Istanbul?

Med rettssaken, som allerede er blir kritisert internasjonalt, satser MBS tydeligvis på at denne saken nå skal være avsluttet en gang for alle. Så enkelt er det neppe. USA prøvde å holde nederlagene og tilbakeslagene i Afghanistan hemmelige i 18 år, men nå i høst kom sannheten fram.

Så får vi vente på neste kapittel i denne saken.