- Farsrollen er tøffest

Harvey Keitel (61) er en av de barskeste gutta i klassen. Selv med kjole og leppestift, som i sin nye film «Holy Smoke». Stjerneskuespilleren synes at papparollen for sin 13-årige datter er den tøffeste han noen gang har gjort.

VENEZIA (Dagbladet): - Jeg ville aldri gått på en restaurant som hadde et portrett av meg på veggen, insisterer Harvey Keitel.

Veteranen med mer enn 80 filmer på merittlista trekker klare grenser mellom «filmstjernen» og «privatpersonen». Den hardtarbeidende skuespilleren stiller høflig, men tydelig ille til mote, til intervju for å promotere Jane Campions nye film, «Holy Smoke», på Venezia-festivalen. Amerikaneren er lavmælt, plukker på buksepressen, ser ned på sine bare sandalbein, lytter intenst og tenker seg grundig om før han svarer.

- Som skuespiller er det din fordømte plikt å ta sjanser. Vi må våge å gå helt ut på kanten av stupet og hoppe - uten å bli drept. Du burde aldri begynne som skuespiller hvis du ikke tør å gå så dypt inn i deg selv at du risikerer å bli knust. Det er derfor vi studerer i årevis og lærer oss teknikker for å håndtere den følelsesmessige risikoen. Det er det jeg mener med å hoppe og ikke bli drept, forklarer han.

Sjenert og usikker

- Men selv om det er vår jobb som skuespillere å blottlegge oss, kan ikke publikum forvente at vi gjør det samme i intervjuer eller når vi viser oss på restaurant, legger han til.

Harvey Keitel slo igjennom med fire filmer for Martin Scorsese, blant annet «Taxi Driver». Siden har han jobbet med toppregissører som Ridley Scott, Bertrand Tavernier og Quentin Tarantino. Rollen som Mr. White i Tarantinos brutale og kritikerroste regidebut «Reservoir Dogs» satte ny fart på karrieren i 1992. Året etter kom den langt mer lavmælte Jane Campion-suksessen «Piano». I 1996 dukket han opp i den amerikanske nyinnspillingen av Nils Gaups «Hodet over vannet».

- Hvordan liker du å se deg selv på lerretet?

- Jeg burde være flinkere til akkurat det. Men jeg er litt sjenert. Jeg har gjort jobber som jeg er stolt av. Andre ganger ser jeg tydelig mine egne feil. Men jeg respekterer alle, inkludert meg selv, som konfronterer situasjoner og stadig gjør forsøk, selv om de ikke får det helt til.

Gjør tabber

I «Holy Smoke» spiller Keitel PJ Waters, en hardbarket ekspert på sekter og kulter. Kate Winslet er den søkende Ruth, som blir frelst av en indisk guru. PJ tilkalles for å «deprogrammere» den unge kvinnen, men stiller snart spørsmål ved sine egne livsvalg. Den middelaldrende mannen ender med å knulle Ruth i ørkenen, før han til slutt raver rundt i rød kjole og leppestift. Rollevalget kan synes dristig, men Keitel synes at den som tar størst sjanser i filmen, er Kate Winslet.

- Kate kunne fått en rolle i en hvilken som helst film etter «Titanic». Hun kunne håvet inn så mange penger hun bare ville. I stedet velger hun en personlig kurs for å utvikle seg videre, sier han. Keitel er mer opptatt av fag enn glamour, og beundrer integriteten til sin unge medspiller.

- Har du selv vært på søken etter noe å tro på, slik som personene i «Holy Smoke»?

- Selvfølgelig har jeg det.

- På hvilken måte? New Age? Yoga? Meditasjon?

- Nei! Men jeg driver med teater, jeg leser, jeg tenker, jeg elsker - og jeg oppdrar et barn. Og gjør masse tabber på alle områdene, ler Keitel.

«Hønefar»

Datteren fikk han sammen med skuespilleren Lorraine Bracco, som norske tv-seere nå ser som psykiateren i mafiaserien «Sopranos» på NRK. Tenåringsjenta på 13 har ennå ikke sett faren i de tøffeste rollene.

- Hun har heller ikke sett «Holy Smoke», med sexscenene. Men jeg kommuniserer godt med henne. Jeg tar meg tid til å forklare det jeg driver på med. Hun medvirket i en scene i «Bad Lieutenant», der jeg spilte ruset og full. Men vi snakket sammen om hva som skjedde på settet, forteller Keitel, engasjert nå.

- Hvis vi foreldre snakker åpent med barna våre, får vi et mye bedre liv. Hvis vi ikke gjør det, får vi et problem. Datteren min blir eldre nå, og det er tøft å være far. Men jeg elsker det, selv utfordringene. Jeg tenker for meg selv at hvis jeg bare holder ut alle de gangene jeg føler at jeg feiler, hvis jeg bare klarer å være tålmodig og ærlig, så vil det nok gå bra til slutt!

Falske guder

Keitel ville ikke ha nølt med å ha kidnappet tilbake sitt eget barn hvis hun ble medlem av en sekt.

- Disse sektene kan være livsfarlige. Nylig begikk en hel gruppe kollektivt selvmord i USA. Det var grusomt å se på foreldrene, som ikke kunne gjøre noe for å stoppe barna. Vi må være på vakt og verne de unge mot slike tendenser. Vi må oppdra dem med kjærlighet slik at de ikke får behov for å tilbe falske guder.

- Tror du selv på Gud?

- Hvordan kan man la være? Men jeg nøler med å bruke begrepet «Gud». For meg innebærer det en suveren, maskulin skikkelse. Vi må åpne opp også for de feminine sidene ved det guddommelige. Så jeg foretrekker å si at jeg tror på en «guddommelighet».

WISE GUY: - Jeg må beskytte priavtlivet mitt. Kanskje er det et instinkt i oss mennesker, sier Harvey Keitel.