Fartsfylt syretripp

Lite innhold, mye overflate. Flott overflate.

FILM: Faren med filmer som er til forveksling lik tv-spill, er at man blir redusert til tilskuer når man egentlig burde hatt kontrollen i egne hender. «Speed Racer», den siste filmen til «Matrix»-brødrene Wachowski, sliter med dette - og med ganske mye annet. Men jeg lot meg likevel begeistre, ikke av historien, men av utførelsen. For å oppleve flere og mer imponerende eksplosjoner av regnbuer i pastell og neon tror jeg illegale og svært skadelige preparater må til.

Urent spill

Men under det vakre ytre ligger det en historie, om aldri så spinkel. Det dreier seg om en ung mann som drømmer om å bli racerbilfører, som hans storebror. Det blir han også, en riktig god en.

Så god at en steinrik industrimagnat ønsker å kjøpe ham og hele hans familieteam, inkludert en sjokoladeavhengig lillebror og en sjimpanse. Som enhver bransje hvor det er store penger involvert, er det også mange fristelser og farer. Og urent spill. Så vår helt avslår høflig, noe som igjen fører til en kamp på liv og død, både på banen og utenfor.

Kult

«Speed Racer» er basert på en tegnet japansk tv-serie fra 60-tallet. En litt omarbeidet versjon gjorde stor lykke i USA - og i dag er serien et kultfenomen. I likhet med de fleste nordmenn har jeg aldri tilhørt kulten, og går sikkert glipp av mange interne vitser og referanser. Likevel kan jeg slå fast at «Speed Racer», som for øvrig har vært en økonomisk skuffelse i USA, ikke kommer over målstreken med topp poengsum. Ensemblet, som teller blant andre Christina Ricci, John Goodman og Susan Sarandon, har dybden til tegnefilmfigurer. De ser sånn ut også. I likhet med alle de dataskapte bildene har de vært gjennom mange runder i photoshop. Ja, Goodman er nesten kjekk, mens Sarandon ser minst tjue år yngre ut. Store, kjente navn spiller ikke så stor rolle her. Den virkelige stjernen er production designer Owen Paterson, som for øvrig også skal ha mye av æren for «Matrix»-filmenes suksess. Hans retrofuturistiske design er verd billetten alene. Hvis du for eksempel jobber med design og leter etter inspirasjon, er «Speed Racer» rene overflødighetshornet.

Fartsfylt syretripp