Farvel, Førde!

I dag er Einar Førdes siste dag i NRK etter å ha ledet statskanalen gjennom tolv turbulente år. Dagbladet har bedt en rekke sentrale personer uttale seg om hva Førde har betydd for NRK.

Rørt Førde tok avskjed

Ellen Horn, kulturminister:

- Einar Førde har gjort en imponerende innsats. Han har jo loset NRK gjennom en meget spennende tid, og har med sin selvironiske og bitende stil bidratt til at NRK i dag står som en av de ledende allmennkringkastingene i Europa. Førde har vært en dyktig strateg og los, som både provoserer og fryder. En kontroversiell leder som har fått til gode resultater.

Harald Eia, programleder:

- Ååå, han har betydd masse, masse. Hver gang vi har planlagt noe tull som vi lurer på om er å gå over streken, vil han at vi skal gå enda lenger. Han er en kul katt. Jeg har spist lunsj med ham 2- 3 ganger, og han er en kul fyr.

- Men hva har han betydd for kanalen?

- Nei, hva skal jeg si? Hva betyr statsministeren for Norge, liksom? Livet går sin gang.

Bård Tufte Johansen, programleder:

- Han er jo en sånn som setter seg ned, til og med med oss, for å spise lunsj og prate piss og er morsom og sånn. Ellers har jeg en filosofi som går på at jeg ikke skal kritisere sjefen. Jeg skal rose sjefen. Det er det som har fått meg dit jeg er i dag, og jeg har tenkt å fortsette med det. Ellers har han jo startet NRK2, og det er klart at det skal vi gi ham ros for. Det har gjort at NRK har blitt kulere og litt annerledes TV2.

Kåre Valebrokk, TV2-sjef:

- Kunne du tenke deg å komme med noen velvalgte ord om hva Førde har betydd for NRK? - Nei.

Åse Kleveland, tidligere kulturminister:

- Det er åpenbart at Førde har ledet NRK i en mediepolitisk brytningstid, hvor det har vært viktig med et politisk og strategisk håndlag, og det har han i høyeste grad hatt. Han har gjort en fremragende jobb med å bringe NRK inn i tida, og har skaffet NRK en plattform og viktige strategiske allianser. Førde har konsentrert seg om å gi NRK en sterk posisjon. Dermed har han kanskje satset mindre på utviklingen av organisasjonen. Det synes jeg har vært en riktig prioritering i tida vi har vært igjennom.

Anne Enger Lahnstein, tidligere kulturminister og stortingspolitiker:

- Han har jo vært en markant sjef, som har gjort mye for at NRK skal fornye seg. Når det gjelder programskaping, vel å merke når de gjør det selv, så er det meget bra. Men så er det noe med å ikke være årvåken nok i forhold til et regelverk man er nødt til å følge. Jeg som kulturminister åpnet for at vi skulle kunne drive litt mer forretninger, og lempet litt på sponsorreglene. At man følger reglene er veldig viktig for legitimitet og tillit.

Lars Roar Langslet, tidligere kulturminister:

- Førde og jeg satt ved siden av hverandre en periode på Stortinget, og han har en humor som det trengs litt trening for å forstå. På den tida var det mange som forvekslet oss, og jeg var i en periode engstelig for hvilket rykte jeg ville få på byen. Det var en vanskelig tid sånn sett. Som sjef i NRK har han vært god i en vanskelig tid. Han har orientert seg framover med åpent sinn og realisme.

Torkjell Berulfsen, programsekretær:

- Førde har ristet NRK ut av monopolets selvtilfredshet og dynamisert en institusjon som var strålende fornøyd med seg selv, uten alltid å ha en grunn til å være det. Han har vært kapteinen som har kjørt NRK skuta rett inn i det digitale isfjellet, og det er en strålende fornøyd Titanic-kaptein som nå går fra borde med et glis om kjeften. Einar Førde er entusiastisk full av faen, støtende kvikk i hue og langt inne i hans bryst banker det en kalkulator.

Tom Berntzen, medie- og IT-direktør i Sponsor Service:

- Han har betydd veldig, veldig mye for NRK. Han sørget for at NRK tok konkurransen på alvor, og har vært opptatt av å holde posisjonen. Førde har vært veldig interessert i de områdene jeg jobbet med, nemlig sport og nyheter. NRK har fortsatt å være den største, og på en måte beste, kanalen. Det er ganske unikt for en allmennkringkaster i europeisk sammenheng.

Trond-Viggo Torgersen:

- Det som først slår meg, er at han er en god strateg, og det er det vanskelig å være i en sånn tid som han har vært sjef. Flott at han har tatt et skritt i retning av digitalitet. Så har vi fått tre kanaler i radioen i hans tid. Det er artig for folk å ha en sjef som har humor, og jeg er sikker på at Einar kunne hatt en framtidig karriere som standupkomiker. Ikke bare fordi han er en morsom taler, men han har et reelt vittig talent. Han liker jo å framstå som bisk, kantete og umulig, men han er en veldig sjenerøs og omsorgsfull person. Han har vel også gjort feil på noen områder. Han ryddet for seint opp i økonomi og organisasjon. Det gjorde litt vondt. Jeg ønsker ham lykke til videre.

Fredrik Skavlan, programleder:

- Jeg liker Einar Førde godt, og jeg tror at man om ti år vil se at han har vært en veldig bra sjef for NRK. Noen millioner her og noen millioner der... Det er jo bare penger, og Førde har utført mye bra!

Jon Michelet, redaktør og forfatter:

- Førde har vært som en liten valp som har modnet. Alt i alt har han vært bedre enn jeg hadde tort å håpe, men den siste saken med snikreklame i NRK er jo ikke bra. På den annen side har han gjort en jævla bra jobb med å opprettholde kanalen som en folkets kanal. Særlig har opprustningen av distriktskontorene vært viktig. Det negative ved hans jobb er nedriggingen av utenriksredaksjonen, og det river meg i hjertet at NRK ikke lenger har en korrespondent i Sør-Amerika.

Hans Fredrik Dahl, professor:

- Einar Førde har betydd det meste for NRK. Han har forandret kanalen mer enn de fleste tidligere sjefer, og dette har vært en nødvendig tilpasning til markedet. Førde har fristilt NRK som institusjon og åpnet for kommersiell drift.

Claus Wiese, programleder:

- Førde har uten tvil vært den beste kringkastingssjefen NRK har hatt. Han er en ekstremt dyktig strateg, og har klart noe ingen andre europeiske tv-selskaper har klart; å beholde posisjonen etter at reklamefinansierte kanaler har kommet på banen. Selv om jeg ikke har vært enig i alt han har foretatt seg, så har Førde vært viktig for den utviklingen fjernsynet har vært igjennom. Selv om han nå slutter, så tror jeg ikke vi har hørt sleivkjeften hans for siste gang!«Han er en kul katt.»«Førde har vært den beste sjefen NRK har hatt.»«Førde er entusiastisk full av faen.»

HEMMELIGE PLANER: - Jeg vil skrive et forsvar for Janteloven når jeg blir pensjonist, har Einar Førde uttalt. Men han vil ikke si hva som er framtidsplanene hans etter at han har gitt seg som NRK-sjef.Alle foto: SCANPIX