Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Farvel med et gjesp

VALLE HOVIN (Dagbladet): Tina Turner er født til å stå på en scene. Og det glødet fortsatt av henne med ujevne mellomrom da hun leverte voksenrock i stadionformat til sine trofaste norske fans i går kveld. Men med et forslitt repertoar og et band så uinspirert og tafatt at det var helt trist, glimret vemodet med sitt fravær da Tina vinket farvel.

Tina har giftet seg sveitsisk. Og i lange stunder under gårsdagens to timer lange show mistenkte vi henne også for å ha inngått partnerskap med sveitsiske musikere. I den relativt velstående musikkindustriein skal det ikke være lov å hyre inn et så himmelropende middelmådig orkester. Det skal ikke være mulig å reise jorda rundt på 2000s desidert største turne med et band som gjør alt de kan for å forflate og avsjele musikken. Og det er ganske utrolig hvordan den gamle souldivaen makter å holde ut med en gjeng som ikke vet soul er for noe, som knapt nok kan ha hørt om svart musikk.

Klinisk

Vi så det på storskjermene oppe på Valle. Det var umulig å overse. De 61 år gamle beina som trippet frenetisk rundt på scenen i et forrykende tempo, rocketanta som danset som et uvær og smilet som ikke etterlot et fnugg av tvil: Jeg elsker det her, jeg elsker scenen, takk Gud (og Ike!) som ga meg musikken og karrieren, helvete så morsomt det vært.

I 40 år har hun stått på scenen. I 40 år har hun vært som besatt av det å danse og synge på en scene. I 40 år har hun hatt en nærmest besettende effekt på publikum.

Men vi så også noe annet. Vi så en aldrende dame som har gjort sitt. Som er i ferd med å logge av og som nå vil leve et roligere liv. Som ikke lenger må stå på scenen, men som tar en siste runde fordi det er gøy og fordi det er en etterspørsel i markedet etter hennes vare. Varen Tina Turner. Men hun gjør det ikke lenger fordi hun må, slik hun gjorde da hun i 1960 spratt opp på scenen med manisk kraft og sang «A Fool In Love» sammen med Ike Turner Soul Revue. Eller som da hun gjorde sin livs innspilling med «River Deep Mountain High» med produsentlegenden Phil Spector bak spakene. Eller da hun feiret friheten fra Ike med å gjøre «Acid Queen» i Who's «Tommy»-konsept i 1975.

80-tallet

Alle tre kom på løpende bånd tidlig i konserten, gjort med overskudd og humør fra Tina, men ikke så mye overbevisning og innlevelse som den storslåtte «River Deep...» trenger. Men langt verre; bandets innsats. Det er mystisk hvordan man klarer å gjøre så stor popmusikk så flat, lite nyansert og klinisk, og spille den på så enerverende uengasjert vis.

Deretter fulgte en lang sekvens med låter basert rundt hennes comeback-album «Private Dancer». «We Don't Need Another Hero» ble gjort på så svulstig 80-tallsvis at den var vanskelig å ta alvorlig. Skulderputeballaden «Private Dancer» er ikke så musikalsk reaksjonær, bare grusomt kjedelig. «Let's Stay Together» er en alt for fin låt til å bli spilt i et så likegyldigt arrangement. Tina danset med smittende glede under «What's Love Got To Do With It», men til hva? Til en helt fantastisk tam og johan versjon av sin egen hit.

Paradokset i Tina Turners karrier ligger i at hun parallelt med friheten hun vant etter skilsmissen fra Ike og den påfølgende solosuksessen mista mye av sjela i musikken sin. Hun ble souldivaen som slutta å synge soul, en hvitvaska svart artist markedstilpassa for et hvit middelklassepublikum. På en måte er det litt trist å tenke på også. For fra å ha vært en svart perle gir hun i 2000 et show som er så ufarlig, streit og forflata at det nesten er like perverst som musikksmaken til hovedpersonen i «American Psycho».

Det tok seg opp mot slutten med energiske versjoner av «Nutbush Cith Limits» og «Twenty Four Seven», men det var ikke nok til å redde Tina Turner fra middelmådighetens og forbrukertilapasningens kjedsomlighet.

Dermed ble det farvel med et gjesp til Tina Turner.

SISTE KVELD MED TINA: Tina Turner sto for siste gang på en norsk scene i går kveld, skal vi tro hennes egne forsikringer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media