Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Farvel Norge

Den aldrende sangfuglen Olga Marie Mikalsen (85) har tatt farvel med Norge og sangkarrieren. Fra sykehjemsplassen på Spanias solkyst ser hun tilbake på et eiendommelig liv.

- Nå har jeg tatt ferie. Jeg har jo slitt meg helt ut, sier Olga og nipper til et glass appelsinbrus.

På en kledelig politisk ukorrekt sykehjemsplass i Spania pleier Olga en litt skrantende helse mens hun nyter varmen, maten og minnene.

- Jeg drar aldri tilbake til Norge. Her har jeg det godt, stråler «La Mikalsen» når hun mottar oss på det norskdrevne hjemmet «El Finca Romeral», nær Benidorm. Den norske delen av Spania.

Vi ankommer midt i felleslunsjen på altanen. Spansk serranoskinke og melon. En av beboerne, Frederik (90), hever Riojaen for å hilse oss velkommen mens vi gjør vei mellom rullatorene.

- Nei jeg drikker ikke alkohol. Jeg liker best Solo, jeg. Ellers hadde jeg ikke gjort reklamen, sier Olga. Her i Spania får hun klare seg med Fanta. Den hjelper sikkert heller ikke mot annet enn tørsten.

- Litt innbilsk

Det var den legendariske «hurra for deg»-reklamen for Solo som virkelig fikk fart på karrieren til «Die Olga». Den sunnmørske «lyriske alt» travet hitlistene midt på 90-tallet, og sang for fullstappede konserthus.

Det var et seint gjennombrudd. Debutkonserten ble holdt i 1968, da hun var 53 år gammel. Konserttilbudene strømmet ikke akkurat på etter debuten, så Olga tok skjeen i egen hånd. Hun leide konserthusene selv.

Sekretær-Olga spinket og sparte så Diva-Olga skulle få skinne på scener i Paris, London, Stockholm, København, og ikke minst prestisjetunge Carnegie Hall i New York. På den selvfinansierte konserten i 1987 kom 53 betalende. Bare én forlangte pengene tilbake. Norsk presse rapporterte tilbake med titler som «Publikum i sjokk» og «Dyrisk i Carnegie Hall».

- Man må jo være litt innbilsk for å holde på som jeg. Men jeg ville bruke sangevnene mine. Jeg har nå ganske lett for det med synging. Har man det, så har man det, pleier jeg å si.

Fra hjertet

Men hva er hemmeligheten bak fenomenet Olga Marie Mikalsen? Hennes tidligere akkompagnatør, Jan Eyron, mener det er intensiteten og inderligheten hennes, blandet med forvirringen av om man ler av eller med henne.

- Lo folk på konsertene mine? Nei, jeg merket ikke noe til det. Jeg hadde jo mitt å tenke på. Men det er fint hvis publikum hadde glede av det, da. Det er bedre at de var i humør, enn at de satt og var sure. Ho, ho. Jeg tror det som kommer fra hjertet går til hjertet, sier Olga.

Så forsvinner hun litt. Hun er gammel nå. Av og til siger en tåke inn i øynene - innimellom de vittige replikkene og det fortannløse smilet. Så letter disen. Glimtet er tilbake og hun skotter bort på oss med de brune øynene som dessverre aldri klarte å sjarmere noen mann til giftermål.

- Ja, tenk at jeg kan sitte her i Spanias varme og kose meg, sier Olga og gir sosialminister Ingebrigtsen klar beskjed:

- Hun ministeren skal tie still. Hun har vel ikke noe med om folk vil ha seg en tripp ut og se seg rundt. Nei - skal ikke folk ha lov til å ha det moro lenger?

Surt?

Nå synger Olga sjelden.

- Jeg har hylt fra meg. Det har blitt både nok og for mye. Men det var jo noe spesielt da, med stilen min. Det er ikke noe rart hvis jeg har satt spor etter meg. Det skal bli vanskelig å ta min plass. Ho, ho, ho.

- Hva er det viktigste som skal til for å bli en stor sanger?

La Mikalsen tenker seg godt om, før hun belærer:

- Man må lære seg skalaen. Så den sitter. I dur og i moll. Slik, sier Olga.

Og så får vi et glimt av gammel storhet idet hun bryter ut i en skjellsettende do-re-mi-leksjon ingen kan gjøre henne etter. Det er tid for spørsmålet jeg har vegret meg for å stille.

- Noen sier du synger surt?

- Surt? Nei, da er det nok de som er sure. Er du sur i sinnet, så blir det rundt deg også surt! Ho, ho, ho, skratter Olga igjen.

Den som ler sist, ler best.

  • Du kan høre mer fra Olga i «Fakta på lørdag» på NRK1 i kveld.

EMIGRERER: Hun er kanskje verdens eneste - og dermed fremste - lyriske alt. Nå drar hun ut i verden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media