- Farvel, norsk film!

Stellan Skarsgård hudfletter Oslo-politikerne som selger Oslo Kinematografer til private.

Den svenske skuespilleren mener Norge har verdens beste kinosystem.

Skarsgård har spilt i alt fra Hollywood-filmer til smale kunstfilmer. Akkurat nå går filmen «Dirigentens valg», hvor han spiller mot Harvey Keitel, på norske kinoer. Den slår neppe ut «Harry Potter» i billettluka.

Skarsgård er mildt sagt kritisk til at styret og generalforsamlingen i Oslo Kinematografer har vedtatt å selge 66 prosent av Oslo Kinematografer.

«Dödar» norsk film

- Norge har verdens beste system med kommunale kinoer. Det er utrolig bra. Dere er 4,5 millioner innbyggere og har regissører som Hans Petter Moland og Erik Skjoldbjærg. Dere hadde ikke hatt slike hvis dere ikke hadde vokst opp med det brede filmtilbudet dere faktisk har. Demonterer dere det, og lar Svensk Filmindustri eller andre private aktører ta over, da «dödar» dere norsk film, sier Skarsgård.

- Men nå har altså politikerne i Oslo vedtatt å selge?

- Stopp det! Det betyr bye, bye norsk film. Det mener jeg. Det er katastrofe. Svensk film ligger etter norsk og dansk film. Svensk Filmindustri er det største svenske distribusjonsselskapet i Sverige og eier samtidig 60- 70 prosent av alle kinoer. Resten eier Sandrew. Det er en katastrofe. Svensk film har et problem, og det samme gjelder England. Dere har hatt det beste systemet for filmdistribusjon i verden, og dere er et av verdens rikeste land, sier han og fortsetter med et angrep mot pengefolket:

- Å selge dette ut til de som skal spekulere på børsen, og som ikke tar noe ansvar for noe annet enn hva de får i lommeboka - nei, jeg forstår ikke engang at noen kan tenke tanken. Om dere vil at svenskene ikke skal si «dumme nordmenn», så gjør ikke dette, sier Skarsgård.

- Forferdelig idiotisk

Han er oppgitt over politikere som til stadig er på profittjakt, og sammenlikner med hva som skjedde i Storbritannia da Margaret Thatcher regjerte.

- Det er over tjue år siden Thatcher begynte å selge ut og industrialisere kulturen. Hun drepte hele den engelske filmindustrien, tok livet av infrastrukturen og solgte alt. Det er idiotisk. Det finnes ingen annen grunn enn at noen som er rike skal bli litt rikere, sier Skarsgård, som til våren er aktuell i Lars von Triers film «Dogville». Filmen blir sannsynligvis vist første gang under filmfestivalen i Berlin i februar.