SLUTT 1: Kommentator og blogger Elin Ørjasæter. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
SLUTT 1: Kommentator og blogger Elin Ørjasæter. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADETVis mer

Farvel, onde Twitter

Først Elin Ørjasæter - så forsker og USA-ekspert Svein Melby. Vonbroten Twitter-exit er den nye vinen.

For å ta det siste først: mandag publiserte Svein Melby denne twitter-meldingen: «Etter Aftenpostens ufine behandling av meg på lørdag avslutter jeg nå min høyttenkning om amerikansk politikk på blogg og twitter.»

Jeg er en av dem som begynte å følge Melby på Twitter under den amerikanske valgkampen på grunn av hans stadige oppdateringer, eller som han skriver om seg selv i profilteksten på mikrobloggingsnettstedet: «amerikansk politikk nesten døgnet rundt». Derfor ble jeg overrasket da jeg bladde tilbake til Aftenposten-artikkelen (ikke på nett). Journalist Lars Magne Sunnanås forbrytelse var at han hadde sitert ordrett fra bloggen til Melby i en artikkel om den genierklærte amerikanske statistikeren Nate Silver - som traff blink på samtlige 50 delstater i presidentvalget. Melby ble referert til som en av de norske «forståsegpåerene» som «ristet oppgitt på hodet over Silvers prosenter».

Så ille var dette, at Melby bestemte seg for å krype tilbake til forskningsartikler og kronikker. I 2012. Det er lett å humre av, men det komiske er først og fremst den litt gretne måten å ta farvel på. Det ligger implisitt at Melby mener dette er et tap for flere enn hovedpersonen selv, og at skylden plasseres slik at vreden kan vendes mot rette vedkommende: Aftenposten-journalisten. Han ødela, jeg vil ikke leke mer.

Samme retorikk brukte Elin Ørjasæter da hun nylig abdiserte fra Twitter-tronen: «Hadet Twitter. Har ikke lenger ork til all sjikane. Følg meg gjerne på FB der folk oppfører seg mer ok. RT gjerne.»

SLUTT 2: Svein Melby. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SLUTT 2: Svein Melby. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Jeg vet ikke hvor farlig jeg synes det er at Ørjasæter slutter å twitre (hun skal forresten fortsette å bruke twitter - men bare for å autolenke til bloggen sin) - på samme måte som jeg ikke gråt da John Arne Riise takket for seg tidligere i år. Men jeg synes faktisk det er synd at Melby slutter å tenke høyt om amerikansk politikk. Det er en åpenbar ressurs at forskere bidrar med innspill på Twitter, der kvalifiserte synspunkter er en klart begrenset ressurs.

Den mest nærliggende tolkningen av hvorfor folk melder seg av på denne måten, er at de er skuffa - og at Twitter ikke har fungert slik de hadde tenkt. For Melby må det føles som at hans innsats ble kronet med å bli faglig desavuert - på en måte han ville unngått dersom han hadde jobbet på gamlemåten. Det er en analyse vi må respektere. Kost/nytte-perspektivet ligger til grunn for de aller fleste bevisste brukere av sosiale medier. Får man noe ut av det, eller blir det bare krangling og tidstjuveri? Forfatter og journalist Jon Hustad trakk seg allerede i 2009, etter at han følte hans drøye twitter-meldinger både ble et problem for arbeidsgiveren, imaget - og tiden som ble til overs for familie og jobb. Peder «Fjordman» Jensen har hatt motsatt formkurve - etter først å ha gått under jorden, er han nå kraftig tilbake i form av en twitterkonto. Der diskuterer han med samfunnsstøtter i øst og vest, som villig diskuterer og preiker - antakelig i den tro at nettopp deres sosiale medier-omgang med den rabiate ålesunderen vil reformere ham til et nytt og bedre menneske.

Selv Jensen blokkerer brukere på Twitter, folk som «trakasserer» ham. Og av alle mennesker er Donald Trump lei seg for sjikanen han har møtt på twitter som følge av hans gullkorn under valgkampen. Twitter er som offentligheten ellers: ikke noe for sarte sjeler, uansett støpning. Å melde seg ut er en løsning, men det er kanskje bedre å minne seg selv på at verden er urettferdig, også her.

En kamerat av meg har en god formulering på profilbildet sitt, som han bærer med seg som en rustning i twitterslagmarken: Haters gonna hate.

SLUTT 2: Svein Melby. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SLUTT 2: Svein Melby. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer