DEBATT

EU og EØS:

Farvel solidaritet, Lysbakken?

SV står i spissen for en populistisk antieuropeisk retorikk vi dessverre kjenner igjen fra den europeiske debatten.

TANKEKORS: For et parti som tidligere var opptatt av internasjonal solidaritet må det være et tankekors for SV at feminister i Storbritannia er bekymret for utviklingen av kvinners rettigheter i kjølvannet av Brexit, skriver Heidi Nordby Lunde. Her er SV-leder Audun Lysbakken under et landsstyremøte i fjor.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
TANKEKORS: For et parti som tidligere var opptatt av internasjonal solidaritet må det være et tankekors for SV at feminister i Storbritannia er bekymret for utviklingen av kvinners rettigheter i kjølvannet av Brexit, skriver Heidi Nordby Lunde. Her er SV-leder Audun Lysbakken under et landsstyremøte i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I siste duell på NRKs Debatten om Norges tilknytning til EU forrige uke, påsto SVs leder Audun Lysbakken at EØS-avtalen er en abonnementsordning på høyrepolitikk. Som stortingsrepresentant for Høyre blir jeg selvsagt glad for det.

EØS-avtalen har nemlig styrket norske arbeidstakeres rettigheter gjennom å adoptere økt stillingsvern ved masseoppsigelser, ansattes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse og regler om skriftlig arbeidsavtale.

Det europeiske fellesskapet er den regionen i verden med høyest ambisjoner når det gjelder grønt skifte og klimamål, og i Norge har vi forpliktet oss til å følge EUs felles klimamål og er en del av EUs kvotehandelssystem.

EU jobber kontinuerlig for å sikre forbrukeres rettigheter, enten det gjelder prissetting, markedsføring eller reklame. Det var ikke Telenor og Telia som innførte fri surfing på Internett innen EU. Det var EU som tvang teleoperatørene til å kutte sine urimelige priser ovenfor forbrukerne på reise i Europa.

Fagfolk fra Helse- og omsorgsdepartementet, Mattilsynet, Statens legemiddelverk og Nasjonalt folkehelseinstitutt er gjennom EØS sikret muligheten til å delta i arbeidsgrupper og komiteer i EU. Helse- og omsorgsdepartementet deltar også på de felleseuropeiske forskningsprogrammene som bidrar til å dele kunnskap innen forskningsmiljøer for å bekjempe sykdommer.

Bare innenfor det helsepolitiske området adopterer Norge rundt 60 og 80 EU-lover årlig. Dette kan være regelverk om mattrygghet, tobakk, legemidler, kosmetikk, medisinsk utstyr, grensekryssende helsetjenester og til gjensidig godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for helsepersonell.

Dette gir oss kontinuerlig oppdatert lovgivning innenfor områder der EU ofte ligger foran Norge, og derfor bidrar til å avlaste norsk byråkrati og skattebetalere.

For et parti som tidligere var opptatt av internasjonal solidaritet må det være et tankekors for SV at feminister i Storbritannia er bekymret for utviklingen av kvinners rettigheter i kjølvannet av Brexit.

EU har jobbet frem standarder for likestilling og inkludering for 500 millioner innbyggere. Disse når nok ikke opp til SVs ambisjoner for likestilling, men for kvinner i Polen, Romania og Ungarn er dette internasjonal solidaritet i praksis. Norske EØS-midler har blant annet bidratt til å styrke lovgivningen i Spania når det gjelder vold i nære relasjoner.

Som sagt, som høyrepolitiker synes jeg det er hyggelig at SV mener dette er høyrepolitikk.

Selv mener jeg dette først og fremst er et resultat av gode demokratiske kompromisser som synliggjør verdien av det europeiske verdifellesskapet EU faktisk er, og at EU er internasjonal solidaritet i en regulert markedsøkonomi som nærmer seg den norske.

Men som leder av Europabevegelsen synes jeg det er synd at SV står i spissen for en populistisk antieuropeisk retorikk vi dessverre kjenner igjen fra den europeiske debatten. Mens Europabevegelsen knytter seg mot demokratiske, moderate krefter i Europa, minner neisida i Norge om de partier og bevegelser resten av det politiske miljøet håper at ikke får større oppslutning ved valg.

Det er vel en fattig trøst at selv med historisk lav oppslutning for EU-medlemskap i Norge er det likevel flere som er for et EU-medlemskap enn som stemmer SV.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer