DEBATT

EU og EØS:

Farvel solidaritet, Lysbakken?

SV står i spissen for en populistisk antieuropeisk retorikk vi dessverre kjenner igjen fra den europeiske debatten.

TANKEKORS: For et parti som tidligere var opptatt av internasjonal solidaritet må det være et tankekors for SV at feminister i Storbritannia er bekymret for utviklingen av kvinners rettigheter i kjølvannet av Brexit, skriver Heidi Nordby Lunde. Her er SV-leder Audun Lysbakken under et landsstyremøte i fjor.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
TANKEKORS: For et parti som tidligere var opptatt av internasjonal solidaritet må det være et tankekors for SV at feminister i Storbritannia er bekymret for utviklingen av kvinners rettigheter i kjølvannet av Brexit, skriver Heidi Nordby Lunde. Her er SV-leder Audun Lysbakken under et landsstyremøte i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I siste duell på NRKs Debatten om Norges tilknytning til EU forrige uke, påsto SVs leder Audun Lysbakken at EØS-avtalen er en abonnementsordning på høyrepolitikk. Som stortingsrepresentant for Høyre blir jeg selvsagt glad for det.

EØS-avtalen har nemlig styrket norske arbeidstakeres rettigheter gjennom å adoptere økt stillingsvern ved masseoppsigelser, ansattes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse og regler om skriftlig arbeidsavtale.

Det europeiske fellesskapet er den regionen i verden med høyest ambisjoner når det gjelder grønt skifte og klimamål, og i Norge har vi forpliktet oss til å følge EUs felles klimamål og er en del av EUs kvotehandelssystem.

EU jobber kontinuerlig for å sikre forbrukeres rettigheter, enten det gjelder prissetting, markedsføring eller reklame. Det var ikke Telenor og Telia som innførte fri surfing på Internett innen EU. Det var EU som tvang teleoperatørene til å kutte sine urimelige priser ovenfor forbrukerne på reise i Europa.

Fagfolk fra Helse- og omsorgsdepartementet, Mattilsynet, Statens legemiddelverk og Nasjonalt folkehelseinstitutt er gjennom EØS sikret muligheten til å delta i arbeidsgrupper og komiteer i EU. Helse- og omsorgsdepartementet deltar også på de felleseuropeiske forskningsprogrammene som bidrar til å dele kunnskap innen forskningsmiljøer for å bekjempe sykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer