Farvel til en støymaker

  • For noenogtjue år siden debuterte synthpoperne Depeche Mode som oppvarmere for kulthelten Fad Gadget. I fjor høst var rollene byttet: Superstjernene Depeche Mode hadde med seg Fad Gadget, fortsatt kultfigur, som oppvarmer. Det ble Fads siste turné - forrige onsdag døde Frank Tovey, alias Fad Gadget, av hjertesvikt hjemme i London. Han ble 45 år gammel.
  • Slutten av 70-tallet var en usedvanlig frodig tid for undergrunnsmusikk. Pønken spydde ikke bare opp sinte unge menn og kvinner med gitarer, men også sinte unge menn og kvinner med synth og rytmeboks. Artister som Cabaret Voltaire, The Normal, Orchestral Manoeuvres in the Dark og Human League utfordret grensene for hva som var popmusikk. Noen av dem ville bare flytte grensesteiner, andre var ute etter suksess og fikk det. Men forholdet mellom støy og melodi ble aldri det samme igjen.
  • Frank Tovey likte begge deler. Han var fôret opp på en musikalsk diett av T. Rex, David Bowie, Lou Reed og Iggy Pop, og som så mange andre ble han vekket av pønkens gjør-det-selv-attityde. I et lite kott i kollektivet hvor han bodde, fant han sitt eget uttrykk med en billig synth og et elpiano. Resultatet ble en demo som elektronikapioneren Daniel Miller falt for. Fad Gadget, som Tovey døpte sitt enmannsforetak, ble første artist på Millers selskap Mute.
  • Fad Gadgets plater ble aldri bestselgere, men de ble til gjengjeld hørt av de rette folkene. Du kan kjenne igjen Fad Gadget i uttrykket til både Moby og Daft Punk. Han var en uvanlig ekspressiv sceneartist, spesielt de første årene. Noen beskrev oppførselen hans som psykotisk, han viste i hvert fall sterke selvdestruktive trekk som performanceartist. Under en konsert slet han over begge akillessenene, en annen gang gikk han av scenen med to blåveiser og oppskåret nese. Andre ganger var uttrykkene mer uskyldige, som å spraye kroppen full av barberskum.
  • Han var en kreativ låtskriver - med provoserende tekster og sterke, bestemte melodier framført først og fremst på synthesizer, men av og til assistert av Black & Decker-drill og elektrisk barbermaskin. De viktigste platene hans er de tre første albumene, «Fireside Favourites» (1980), «Incontinent» (1981) og «Under The Flag» (1983). Sistnevnte, et Orwellsk blikk på Thatcher-England, er en oversett klassiker. I fjor høst - samtidig med Depeche Mode-turneen - ga Mute endelig ut «The Best of Fad Gadget», som samlet gamle singler, LP-kutt og en hel CD med remikser.