FERIEN ER OVER: Langs havet i Plomari, siste tur inn til byen før flyet setter kursen nordover. Men vi kommer tilbake. Foto: Fredrik Wandrup
FERIEN ER OVER: Langs havet i Plomari, siste tur inn til byen før flyet setter kursen nordover. Men vi kommer tilbake. Foto: Fredrik WandrupVis mer

Farvel til et lite ferieparadis

...og til alle tapre grekere, som holder ut.

Meninger

PLOMARI (Dagbladet):

Det er alltid noe spesielt med det siste badet. Noe uavvendelig. Nå er det slutt for i år. De siste svømmetakene, siste dykk under havflaten, siste vaklende gange på bare føtter over små og store steiner, avrundet og slipt ned etter titusenvis av år på jorda. Småjentene springer ut i bølgene gang på gang. Bare ett bad til. Ett til. Før sola står så lavt at det ikke er noen bønn. Tid for kveldsritualet: dusj, smøring, rene klær, ut til middag og avslutning på terrassen med blikket vendt mot stjernene.

Nå sier vi farvel. Lev vel, alle fiskene i havet og fuglene i lufta. Ha det, alle flaggermus og maur, alle mygg, til og med fluer og veps. Alle gresshopper og sirisser, som synger natta igjennom. Vi ses igjen, alle trappetrinn fra stranda til leiligheten, alle håndklær og badeleker, dykkermaske og luftmadrass, som har fulgt oss trofast fram og tilbake til stranda stort sett uten å bli gjenglemt.

Ha det, havet, som ruller uten stans. Ha det, lyden av bølgeslag, Guds eget urverk som slår mot svabergene døgnet rundt og beroliger våre sårbare sinn. Ha det, hvite måne som får havet til å ligne en sølvskimrende brosje. Ha det fiskerbåter som tøffer trofast fram og tilbake på jakt etter havets skatter. Ha det hvite, rene lakener som vi svøper oss inn i etter lange dager og myke kvelder. Og morgenlyset som lister seg på gyldne sandaler inn i rommene hver morgen. Nå reiser vi hjem, ønsk oss kalo taxidi, god reise tilbake til Nordens svale netter.

Ha det, alle restauranter, med fristende retter, tzatziki, rødbetsalat, zuchiniblomster, souvlaki, reker i hvitløk, grillet makrell, lammekoteletter, osteruller, blekksprut, calamares, stekt ost. Goodbye til alt dette, men vi kommer tilbake. Mens bussen snegler seg gjennom de svingete veiene, på vei til flyplassen, farvel alle olivenlunder, sypresser, bouganvilla og blomstrende trær. Men først og fremst; ha det godt, dere umåtelig tapre grekere, som står imot økonomisk katastrofe, flyktningkriser og jordskjelv, som klorer dere fast til livet, i år etter år. Farvel, alle sammen, vi ses igjen neste år.