Farvel til Isola City

Trist melding tidligere i sommer: Evan Hunter er død, forfatteren som ble født Salvatore Lombino i 1926, best kjent som Ed McBain, men også som Richard Marsten, Hunt Collins, Curt Cannon, Ezra Hannon og John Abbot. Evan Hunter hadde mange pseudonymer -   men best kjent ble han for sin mer en 50 bøker lange serie om politifolkene i det 87. distrikt. 6. juli døde han av kreft, 78 år gammel. Dermed har en av de store fornyerne av forrige århundres kriminallitteratur lagt ned pennen.

EVAN HUNTER var New York\'er, født på Manhattan, oppvokst i Bronx. I bøkene om politimannen Steve Carella og hans kolleger er Manhattan omdøpt til Isola. Bronx blir kalt Riverhead, Queens er Majesta, Brooklyn er Calm\'s Point og staten Island kalles Bethown. Gjennom sine romaner fulgte McBain ikke bare hver enkelt politimann og forholdene dem imellom, men også utviklingen i hjembyen sin. Han var den første som skrev politiromaner som kollektivfortellinger.

MCBAINS SVENSKE oversettere, Maj Sjöwall og Per Wahlöö, brukte samme teknikk i sine ti Martin Beck-romaner. Mer problematisk syntes Evan Hunter det var at TV-serien «Hill Street Blues» nærmest plagierte 87. disktrikt-bøkene uten annen henvisning til McBain enn å kalle serien største tullebukk for Hunter. «Ren tjuveri,» sa Evan Hunter da jeg intervjuet ham i Oslo i 1997. Den ellers godmodige forfatteren var i byen for å motta Rivertonklubbens internasjonale ærespris. En grånende mann med muntre øyne i et ansikt skåret på kryss og tvers av røffe rynker.

EVAN HUNTER fortalte vidt og bredt om sin mangslungne karriere. Han skrev manus både til den første rock\'n roll-filmen, «Blackboard Jungle», og til Hitchcock-klassikeren «Fuglene». I 1956 skrev han «Cop Killer», den første 87. distrikt-boka -   etter to, tre måneders research med New York-politiet. Han var inspirert av forfattere som James Joyce, Ernest Hemingway, Raymond Chandler og John O\'Hara og arbeidet disiplinert hver eneste dag. Ambisjoner? «Å vinne Nobelprisen,» flirte han. «Ellers er jeg en beskjeden mann.» Vårt bilde av New York blir aldri det samme uten ham.