Farvel til litteraturen

«Min kamp»-bøkene har fra begynnelsen av framstått som et storstilt forsøk. Her kjennes det som om det mislykkes.

INNE I HODET TIL KNAUSGÅRD: Det er ikke alltid verken behagelig eller opplysende for leseren å være sperret inne i hodet til en selvopptatt noksagt som heter Karl Ove Knausgård, skriver Dagbladets anmelder om «Min kamp: Femte bok».  Foto:  Randi Fuglehaug / Dagbladet
INNE I HODET TIL KNAUSGÅRD: Det er ikke alltid verken behagelig eller opplysende for leseren å være sperret inne i hodet til en selvopptatt noksagt som heter Karl Ove Knausgård, skriver Dagbladets anmelder om «Min kamp: Femte bok». Foto: Randi Fuglehaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE:  «Min kamp»-bøkene har fra begynnelsen av framstått som et storstilt forsøk. Med femte bok kjennes det som om forsøket mislykkes. Det gjør det ikke nødvendigvis uinteressant.

La oss si at anekdoten er en sann. Hvis ikke, kler historien dette prosjektet så godt at det er lett å forstå hvorfor den måtte diktes opp.

I det ene hjørnet: Karl Ove Knausgård, norsk litteraturs mest ordrike tause skikkelse, regjerende kretsmester i tjukke romaner og utflytende følsomhet. I det andre: Jon Fosse, norsk litteraturs mest ordknappe tause skikkelse, regjerende verdensmester i nordisk melankoli og modernisme.

Anekdoten har allerede vært gjengitt her i avisa, men fortjener å repeteres. Året er 1989, Karl Ove går på skrivekunstakademiet i Bergen, og lærer Fosse har gitt elevene i oppgave å skrive dikt. Knausgård har gått på museum og funnet et Astrup-bilde, i teksten sin vil tenåringen beskrive «det vakre og åpne ved landskapet» — det lyder som opplegg for en naturlyrisk hymne rett ut av MK-bøkene. Bortsett fra at unge Karl Ove har føyd til et nyoppfunnet ord for å gjøre ting mer moderne: «widescreen-himmel». I klasseværelset etterpå står den kresne litteraten Fosse «med skjeggstubber på haken og mørke ringer under øynene» og leverer sin dom:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer