Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Farvel til Seinfeld

I kveld er det duket for aller siste show med Seinfeld. Den populære vennegjengen må på sin siste kveld betale prisen for ni år med hensynsløs humor på andres bekostning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ta farvel med Seinfeld

Dette er episoden som skapte en enorm rykteflom - før den var vist. Den aller siste «Seinfeld»-episoden var høyst hemmelig, og den ble i stor grad spilt inn uten publikum for å unngå at handlingen kom ut. Mange trodde for eksempel at en mulig «løsning» på den lange serien, ville være at Jerry giftet seg med Elaine.

Det som derimot skjer, er at direktøren i NBC ringer Jerry Seinfeld og forteller at de vil gjenopplive «Jerry», den prosjekterte tv-serien som ble avvist for 5 år siden. Tv-selskapet vil at han skal lage noe som folk kan snakke om over vannkjølerne på jobben. Jerry, George, Kramer og Elaine blir overbegeistret, men det går ikke akkurat slik de forestiller seg.

Oppgjørets time

Jerry og vennene skal feire det nye oppdraget med stil: NBC stiller limousin og privatfly til disposisjon, og de bestemmer seg for å reise til Paris. Men «the New York Four» kommer seg aldri til den franske hovedstaden. Kramer sørger nemlig for at flyet må nødlande i den lille byen Latham, Massachusetts. Og uflaksen forfølger dem videre.

Våre helter blir faktisk anklaget etter «den gode samaritan-loven» fordi de ikke hjalp en som ble frastjålet bilen sin. De står i stedet og ler av den stakkars mannen. Jerry, Elaine, George og Kramer blir funnet skyldig i Latham County Courthouse for «kriminell likegyldighet».

Aktoratet klarer å spa frem utallige vitner som ivrer etter å fortelle hvordan de har blitt forulempet og misbrukt av denne hensynsløse gjengen. Deres selv-ærbødige rettssak bringer tilbake gamle Seinfeld-karakterer: supper-nazisten, gutten som sitter i en oksygenboble, Keith Hernandes, den gamle damen Jerry robbet for brød, Newman og en rekke andre.

USA gikk mann av huse

Kveldens episode fikk nesten 80 millioner amerikanere med seg da den ble sendt i mai i fjor. Det er omtrent like mange som så den siste «Cheers»-episoden i 1993. Men rekorden har fortsatt den siste «M*A*S*H»-episoden, som ble sett av 105 millioner mennesker. Det er tidenes høyeste seeroppslutning på en serie.

At denne populære gjengen skulle ta farvel, gikk ikke upåaktet hen i USA. Finalen ble sendt fra et sju etasjer høyt varehus i St. Louis, på en ti meter stor skjerm i på Times Square i New York, i tillegg ble den vist på en mengde Seinfeld-fester rundt hele landet.

SISTE AVSKJED: I kveld blir det avskjed med Jerry Seinfeld og hans kumpaner i serien «Seinfeld». Men TV 2 fortsetter med repriser av den populære komiserien.