Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Farvel til våpnene

BERLIN (Dagbladet): Actionhelten Bruce Willis stiller med en for ham uvanlig film i Berlin: Samfunnssatiren «Breakfast of Champions». Og den har han betalt for å få laget.

Nå har Willis spilt annet enn actionroller i et tidligere liv og er sånn sett muligens lei av å forklare at han faktisk er skuespiller i tillegg til å være verdens livredder nummer én på lerretet.

- Jeg er heldig, som blir spurt om å delta både i store studioproduksjoner og uavhengige filmer. Men utfordringene er ikke de største i svære produksjoner. I dem er det koder og regler å følge, og rollene er fastlagte, sier Willis.
- Det er i andre typer film man får sjansen til å gå i dybden, sier Willis.

Satire om bilselger

Han befinner seg foran pressen i lag med en hardt røykende Nick Nolte, røsten gjenlyder av whisky og sigaretter, og regissør Alan Rudolph, som har skrevet og regissert «Breakfast of Champions» - basert på Kurt Vonneguts roman. En til dels ellevill satire over amerikansk forbrukskultur, dette, med Willis som den berømte, men ulykkelige bilselgeren Dwayne Hoover og Nolte i rollen som medhjelperen med hang til å kle seg i kvinneklær på fritida.

- Betingelsen for å ta jobben var at jeg skulle designe mine egne kjoler, harker Nolte.

- Så jeg bestemte at jeg ville se sexy ut, men jeg er jo veldig flatbrystet. Kjolen ble båret bak-fram, og jeg håper alle moteinteresserte der ute er klare for min nye kolleksjon neste år.

Rudolph har ønsket å filmatisere Vonneguts bok i 20 år. Det er blitt en for amerikanere eksentrisk film, mener han, en ikke lett selgelig historie i en bransje med dollartegn i øynene.

- Men vi gjorde det vi ville. For meg er noe av det vakre med Amerika hele kulturens absolutte underholdningsverdi, sier han med et glimt i øyet.

Galskap

Willis stiller med dårlig parykk og dress fra eget klesskap i «Breakfast of Champions», som er produsert av hans bror og delfinansiert av ham selv. Broren, sier Willis selvironisk, var også medprodusent på «min enorme suksess 'Hudson Hawk'».

- Selvfølgelig var det viktig for meg å se helt annerledes ut i denne filmen. Den er en tragisk historie, selv om Vonneguts humor er til stede. Men det hele er forstyrrende, en film som reflekterer galskapen i USA og hva den amerikanske drømmen er blitt til. Jeg leste boka da den kom ut og om igjen nå, og skal du forberede deg til en rolle som bilselger, er det overhodet ikke vanskelig i USA å komme over en klovn som vil selge deg noe.

Idiotisk show

Ved siden av Nolte ser Bruce ut som rene sunnhetsapostelen, men førstnevnte har en noe tyngre politisk ballast og legger gjerne ut om klimaet boka ble skrevet i - etterdønningene av USAs krig i Vietnam. Begge skuespillere mener sitt om den pågående Clinton-farsen i hjemlandet.

- Det er påfallende at denne episoden får så mye oppmerksomhet, mens det aldri sies noe om at amerikanske politikere jevnlig mottar penger fra interessegrupper, sier Willis.
- Jeg ser ikke på det lenger.

- Jeg ser, sier Nolte.

- Det er verdens største show. Men det er idiotisk, dette alvoret disse mennene legger i en triviell, personlig sak.

HELT I SLAGET: Bruce Willis med glimt i øyet på filmfestivalen i Berlin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media