DEBATT

Coronaviruset:

Farvel til verden slik vi kjenner den

Jeg skriver dette fra en nesten tom flyplass i Los Angeles.

FLYPLASSEN I LOS ANGELES: Jeg vender hjem til et land som på en ansvarlig måte tar sine borgeres liv og velferd på alvor. Bak meg legger jeg et land som om noen uker vil kollapse i en verdenshistorisk katastrofe, fordi det ikke tar sine borgeres liv og velferd alvorlig. Foto: Carsten Jensen
FLYPLASSEN I LOS ANGELES: Jeg vender hjem til et land som på en ansvarlig måte tar sine borgeres liv og velferd på alvor. Bak meg legger jeg et land som om noen uker vil kollapse i en verdenshistorisk katastrofe, fordi det ikke tar sine borgeres liv og velferd alvorlig. Foto: Carsten Jensen Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag holdt jeg min siste forelesning på University of California. Da timen var over fikk vi beskjed om at universitetet nå stengte dørene, i likhet med universiteter over hele USA. Studentene blir mange steder bedt om å flytte hjem, og stille studentværelsene sine til disposisjon. Antageligvis fordi rommene skal brukes som nødløsninger når antallet Corona-smittede begynner å stige dramatisk i et land med et kaotisk og mangelfullt helsesystem.

FORFATTER: Carsten Jensen.
FORFATTER: Carsten Jensen. Vis mer

Den siste dagen i USA kjørte jeg tvers gjennom Los Angeles med den samme bussen jeg alltid bruker når jeg skal til universitetet. Det var like mange passasjerer som vanlig. Uansett hvor ille det blir, vil bussen alltid være full, forklarer en venn av meg. De fattige har ikke bil, og dukker de ikke opp på jobb får de sparken. Offentlig støtte er mangelvare. Slik jobber en asosial, urettferdig markedsøkonomi for at Corona-viruset skal kunne bite seg fast og bli ustoppelig. Antallet smittede er så lavt bare fordi forsvinnende få blir testet. Når sannheten går opp for USAs handlingslammede president Trump, vil det være for sent.

I løpet av mine måneder i Amerika har jeg daglig vært vitne til et demokrati som er i ferd med å gå av hengslene. Og et dysfunksjonelt, haltende demokrati basert på løgn og feilinformasjon er ikke i stand til å lede en befolkning gjennom en krise. Vi pleier å si om autoritære ledere at de i det minste er gode til å ta beslutninger. Men USA ledes av en autoritær leder, som ikke bare er inkompetent og ignorant, men også ubesluttsom, rådvill, avventende og nær panikk. Trumps tale onsdag kveld, der han bannlyste europeere fra å komme til USA, avslørte en president med støyende, uregelmessige åndedrag. Kanskje nervøsitet? Kanskje er den virkelighetsfornektende presidenten allerede blant de smittede?

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

Trump har bare én forklaring på denne verdens onder: De er utenlandske. Også et virus kan man stenge ute med lukkede grenser og passkontroll. Bare dropp å gi viruset visum, så er problemet løst. Det er også derfor britene fortsatt kan reise til USA. Brexit beskytter dem ifølge populistisk logikk mot virus fra det rammede europeiske kontinentet.

Men Corona-viruset er ikke populist. Det kjenner ikke til ”oss” og ”dem”, det skiller ikke mellom lokale og utlendinger. Men det skiller til gjengjeld mellom gamle og unge. Barna og de unge lar det nådig være i fred. Kanskje har det blitt lei av de gamle mennene som dominerer global politikk, og så grundig har kjørt verden inn i en blindvei uten å være villige til å lære av egne feil. Vi risikerer et amerikansk presidentvalg, der samtlige kandidater, som alle befinner seg langt inne i faresonen, er døde. Kanskje sympatiserer Corona-viruset i hemmelighet med Extinction Rebellion og Fridays for Future.

GLEMMER REGLER: President Donald Trump glemmer reglene om nærkontakt under en pressebrief om coronaviruset. Vis mer

Jeg skrev en gang at det er to store øyeblikk i en danskes liv. Det ene inntreffer når han eller hun står i avgangshallen på Kastrup lufthavn. Det andre når han eller hun står i ankomsthallen. Det var et stort øyeblikk for meg da jeg en av de første dagene i januar reiste til Los Angeles for å forelese for unge amerikanere. Å ankomme Kastrup denne gang vil også være et stort øyeblikk. Jeg vender hjem til et land som på en ansvarlig måte tar sine borgeres liv og velferd på alvor. Bak meg legger jeg et land som om noen uker vil kollapse i en verdenshistorisk katastrofe, fordi det ikke tar sine borgeres liv og velferd alvorlig.

Kanskje vil Danmark i noen måneder eller uker fremover minne om et spøkelsesland. Men det er det ikke. Tvert imot. Danmark er et levende, arbeidende demokrati med ansvarlige ledere, som vet at for å vinne tillit, og villighet til å gi avkall, må man si sannheten. Den danske selvisolasjonen er praktisk, nødvendig og et bevis på handlekraft.

Men det finnes også en annen form for selvisolasjon som vi har levd med altfor lenge. Den heter populisme, og populismen hjemsøker ikke bare USA, men også et EU som blir stadig mer handlingslammet. Den populistiske selvisolasjonen, tanken om at alle problemer er løst bare vi ignorerer verden rundt oss, er en ødeleggende, selvnedbrytende og selvforminskende ideologi. Den løser ikke ett eneste av vår tids påtrengende problemer, verken pandemier, klimakrise eller de voksende globale ulikhetene.

President Donald Trump har erklært en nasjonal unntakstilstand i USA. Video: AP. Vis mer

La oss få noe godt ut av den frivillige selvisolasjonen vi nå i noen uker eller måneder vil være tvunget til . La oss bruke isolasjonen til selvransakelse og politisk ettertanke. La oss omsider innse at vi bare har én verden, og at det er et felles ansvar å ta vare på den. Og la oss så returnere til fellesskapet, fulle av handlekraft og vilje til forandring.

De kommende ukers og måneders selvisolasjon er et bevis på hvor mye vi kan, når vi bare innser nødvendigheten av drastisk handling og store forandringer. La oss betrakte vår respons på viruset som en praktisk øvelse, som forbereder oss på å stanse klimaendringene.

Slik vil vi ende vi opp med å ha mye å takke en ellers skremmende pandemi for. Før eller siden blir vi likevel tvunget til å ta farvel med verden slik vi kjenner den.

Oversatt til norsk av Lise Grønskar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer