Farvel velferd?

Det er lite som tyder på at de nordiske modellene er mindre økonomisk bærekraftige enn modeller som preges av større forskjeller.

SVAKT ARGUMENTERT: «Direkte uredelig blir det likevel ikke før Hustad drar med seg alle ansatte i offentlig sektor som eksempel på økningen i 'folk som lever av penger fra staten'», skriver Djuve. Jon Hustad (bildet) kom tirsdag med boka «Farvel Norge». Arkivfoto: Steinar Buholm
SVAKT ARGUMENTERT: «Direkte uredelig blir det likevel ikke før Hustad drar med seg alle ansatte i offentlig sektor som eksempel på økningen i 'folk som lever av penger fra staten'», skriver Djuve. Jon Hustad (bildet) kom tirsdag med boka «Farvel Norge». Arkivfoto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I boka «Farvel Norge» tar Jon Hustad et oppgjør med det oljefete Norge. Hovedbudskapet er at trygdeordningene er for sjenerøse, og at dette fører til at verken norskfødte eller innvandrere gidder å arbeide. Ifølge Hustad må strømmen av nye uføretrygdede erstattes av stadig nye arbeidsinnvandrere, som igjen uføretrygdes. Spådommen er at Norge vil gå konkurs, fordi altfor mange lever av penger fra staten, og medisinen som foreskrives er kraftige kutt i bruken av oljepenger og i trygdebudsjettene. Det er imidlertid noen store hull i Hustads analyse. For det første bruker han et tallmateriale til å underbygge diagnosen som er til dels nokså tvilsomt. For det andre later han som det bare finnes én løsning på problemet med tidlig avgang fra arbeidslivet.

I iveren etter å underbygge sin analyse drar Hustad på med en mengde mer eller mindre relevant statistikk. Andelen av BNP som går til syke og uføre er helt klart relevant. I likhet med de aller fleste andre som har uttalt seg om saken mener også Hustad at denne er bekymringsfullt høy. Han kunne kanskje likevel kostet på seg å nevne at uføretrygdede som andel av den voksne befolkningen har vært stabil og faktisk svakt synkende de siste ti år. Derfra beveger Hustad seg over til å skrive om at summen av arbeidede timer i Norge har stått stille i mange år til tross for økt befolkning - og forklarer dette med at vi betaler folk bort fra arbeidslivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer