Fascinerende framtidsdystopi som starter som en skrekkfilm

Orwell hadde likt debutromanen «Massemenneske».

Framtidsdystopi Anders Malm har latt seg inspirere av George Orwells klassiker «1984» i sin første roman.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Framtidsdystopi Anders Malm har latt seg inspirere av George Orwells klassiker «1984» i sin første roman. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Vi lever i et fritt samfunn. Det eneste vi krever av deg er lojalitet og underkastelse. Du må gjerne tenke annerledes enn oss, men da vil du bli betraktet som en fremmed. Og er du fremmed, er du fredløs.»

Det er kommunikasjonsdirektøren i det altomfattende overvåkningsfirmaet som oppsummer samfunnet i «Massemenneske» på denne måten.

Firmaet holder til i en skyskraper hvor både vegger, gulv og tak er av glass. Slik illustrerer det idealsamfunnet hvor transparensen er total, i hvert fall ovenfra og ned. 

Usynlighetstrang Dermed får framtidsscenarioet mange likheter med det i George Orwells «1984», men Anders Malm har laget sin egen, oppdaterte versjon. Jeg-personen i boka jobber i firmaet til kommunikasjonsdirektøren, der han samler inn informasjon om innbyggerne. Han har gjort det til en livsstil å aldri skille seg ut eller tiltrekke seg oppmerksomhet. En dag går derimot prosessen lenger enn han ønsker; han begynner å bli usynlig.

 «Jeg som hadde brukt så mye tid og krefter på å søke anonymiteten. Nå sto jeg paradoksalt nok i fare for å miste alt til usynligheten.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer