Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fascisme i USA? Ikke helt utenkelig

Det kan da ikke skje i USA. Eller, kanskje bare i romaner?

FASCISMESPØKELSET: En demonstrant i New York viser hva det kan føre til om Donald Trump blir president. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FASCISMESPØKELSET: En demonstrant i New York viser hva det kan føre til om Donald Trump blir president. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Tenk om, sett at, hva hvis ... Donald Trump blir USAs neste president. Kommer borgerne til å våkne opp til en politistat? Må verden forholde seg til et fascistisk amerikansk regime? Kommer meksikanere og muslimer til å bli internert?

Tankeeksperimentet er ikke ukjent. Flere amerikanske kommentatorer har i løpet av de siste månedene henledet folks oppmerksomhet på en roman som utkom i 2004 — Philip Roths «The Plot Against America» (på norsk i 2007: «Konspirasjonen mot Amerika»). Roth er USAs kanskje største nålevende forfatter med en enorm litterær produksjon. Han er jødisk, oppvokst i New Jersey, og man finner et vell av personlige erfaringer i hans romaner.

«The Plot» er en «hva hvis»-roman. En spesielt masochistisk øvelse blant amerikanske jøder har lenge vært tankerekken om hva som ville ha skjedd hvis USA hadde alliert seg med Tyskland under andre verdenskrig. Hva hvis Hitlers ideer hadde fått gjennomslag i USA? Gjennom slik kontrafaktisk historieskrivning har Philip Roth begått en rysare av en roman. I stedet for at Franklin D. Roosevelt blir gjenvalgt som president i 1940, lar Roth den berømte flygerhelten Charles Lindbergh få jobben. Det er et velkjent faktum at Lindbergh hadde nazisympatier. Han næret uttalt antipati mot jøder, og han lot seg smykke med Den tyske ørns fortjenstmedalje i 1938. Han var sterkt imot at amerikanerne skulle engasjere seg i krigen i Europa.

Romanen, som er skildret gjennom erindringene til en liten jødisk gutt, åpner slik: «Frykt preger disse minnene, en konstant frykt. Nå er vel ingen barndom uten redsel, men jeg lurer likevel på om jeg ville vært mindre redd som barn hvis Lindbergh ikke hadde blitt president eller hvis jeg ikke hadde vært sønn av jøder.»

Men Philip Roth er ikke den eneste forfatteren som har lekt med tanken om fasciststyre i USA. I 1935 utga en annen kjent amerikaner, Sinclair Lewis, romanen «It Can?t Happen Here». Hans fascistiske president heter Buzz Windrip og har et politisk program handler om å få amerikanerne til å innse at de er verdens ypperste rase. Windrip kupper Demokratenes konvent og blir valgt til president ved å appellere direkte til sinte, hvite, ikke velstående menn.

Hørt det før? Nå nylig? Det kan altså skje i USA, advarer mange i USA akkurat nå, som om både Philip Roth og Sinclair Lewis skulle være sanndrømte. Mannen som stemmer med beskrivelsen av de politiske monstrene i romanene er Donald Trump. Hans retorikk mot muslimer og andre minoriteter er til forveksling lik 1930-tallets hets mot jøder. At han i tillegg er blitt omfavnet av David Duke og Ku Klux Klan, er egnet til å sette støkk i flere.

I virkeligheten er det amerikanske demokratiet for robust til å forfalle til skremselsscenarioene fra fiksjonen, lyder trøsten. Men — det kan skje likevel.