Fast i fisken

TV-mediet er som kjent et medium der det helst skal være følelser, dramatikk og konflikt. Men samtidig er mediet også svært avslørende.

Man satser høyt dersom man prøver å omskrive sannheten foran et TV-kamera.

Dramatisk

Dette fikk NRK Morgennytts utegående reporter ved Akerselva bittert erfare i går. Han sto i gjennomvått regntøy mens været pisket inn over TV-skjermene, og la ut i dramatiske vendinger om hvor truende situasjonen var, og at Akerselva aldri hadde hatt så farlig høy vannføring på denne siden av krigen.

Dernest snudde han seg, nærmest som en kjempende løve mot stormen, til en representant for Sivilforsvaret for å få en kommentar til den faretruende vannstanden og dramatiske situasjonen.

- Vel, så gæernt er det da ikke, svarte den sindige karen fra Sivilforsvaret, - vi har ennå en hel meter igjen før vi når merket til vannstandrekorden fra 1987.

Oops - we did it again.

Skandale

Mer ekte dramatikk var det i NRKs «Brennpunkt», som virkelig avslørte tidenes oppdrettsskandale hvis alle direkte og indirekte påstander i programmet kan dokumenteres. Lakseparasitten Gyrodactylus salaris, som både i seg selv og gjennom bekjempelsen av den har vært en katastrofe for norske vassdrag og villaksbestander, kommer ikke fra et mystisk sted, men stammer rett og slett fra uvettige og overmodige norske forskere.

Programskaperne Dag Hermansen og Arne Eriksen ved NRK Sør-Trøndelag hadde fulgt Gyrodactylus' historie tilbake til 70-tallet, til et tvilsomt parti med svensk lakseyngel på Sunndalsøra og til noen forskere fra Landbrukshøgskolen på Ås som tuklet med naturen. Resultatet ble en av de verste miljøødeleggelsene i nyere norsk historie.

Dokumentaren var veldreid og oppsiktsvekkende, den begrunnet påstandene på en TV-troverdig måte og avslørte et par av sine intervjuobjekter der og da. Det skal bli spennende å følge den videre behandlingen av denne saken.

Et viktig spørsmål både «Brennpunkt»-dokumentaren «På ville veier» og den interessante debatten om snusk i fiskerinæringen hos Knut Olsen i «Redaksjon 21» reiser, er hvordan vi egentlig straffer miljøforbrytere her hjemme. Tagger du på en bortgjemt betongvegg, blir du brakt inn. Men utrydder du norske lakseelver eller driver rovdrift på fiskebestanden, hylles du som en samfunnsstøtte.