DEBATT

Fastlegene snakker om mye mer enn sex på seksukerskontrollen!

Fastlegen kjenner mors barselperiode best.

BARSELTID: Kvinner fortjener å bli møtt av legekompetanse i barseltiden, og fastlegen som kjenner henne og svangerskapet, kan gjøre dette på en god måte, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BARSELTID: Kvinner fortjener å bli møtt av legekompetanse i barseltiden, og fastlegen som kjenner henne og svangerskapet, kan gjøre dette på en god måte, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nylig var influenser Stine Næss-Hartmann ute i Dagbladet og sa at hun følte et press om å gjenoppta sexlivet fort etter fødsel. Hun ønsker et fokusskifte, og synes hun møter sexpress i helsetjenesten, blant annet ved at fastlegen tar opp spørsmål om prevensjon på 6-ukerskontrollen.

Vi er enig med Næss-Hartmann i at kvinner må møtes på en god måte, ikke minst i den sårbare barselperioden. «Hva er viktig for deg?» skal være utgangspunktet for alle samtaler hos fastlegen.

Kvinner har ulike forventninger og behov etter fødsel. Det er naturlig å snakke om alt fra amming og underlivsplager til prevensjon. Det er en stor omveltning å bli mor og vi vil skape rom for å snakke om de følelsesmessige endringene dette medfører. Om noen ønsker en undersøkelse av underlivet, gjør vi det.

Over 50 prosent av alle konsultasjoner hos fastlegen dreier seg faktisk om kvinnehelse. Dette betyr at vi som spesialister i allmennmedisin har bred kompetanse, også i svangerskaps- og barseloppfølging. Vi følger kvinnen fra «vugge til grav», og står for en unik kontinuitet i helsetjenesten.

Hver kvinne har sin fødsels- og barselshistorie, men å generalisere ut ifra enkeltmenneskers opplevelser kan fort bli feil, Næss- Hartmann. I Norge er det tradisjon for at fastlegene utfører svangerskapskontroller i godt samarbeid med jordmødrene i kommunene. Kvinnene kan bli syke, da er det avgjørende at allmennlegen har erfaring i å følge opp både friske og syke gravide. Kvinner med kroniske sykdommer trenger ekstra god oppfølging og legekompetanse, ved for eksempel psykiske lidelser, astma og allergi, reumatiske sykdommer, stoffskiftesykdom og infeksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer