Fastlegens reservasjon

Ingress

Meninger

Den nye regjeringa vil gi fastleger reservasjonsrett i spørsmål knyttet til liv og død. Det handler om abort, p-piller og assistert befruktning. Det er det eneste punktet i samarbeidsavtalen Venstre ikke ville skrive under på, men med støtte fra Høyre og Frp, får KrF flertall for en endring som utfordrer abortloven og begrenser et lovfestet helsetilbud. Det bør ikke skje uten behandling i Stortinget.

Flertallet hevder innstramningen bare er en forskriftsendring og derfor ikke må opp i Stortinget. Det er mer enn tvilsomt. Kvinners adgang til abort kan ikke være gjenstand for en politisk hestehandel i det lukkete rom. Endringen har så stor prinsipiell og historisk betydning at det ville være oppsiktsvekkende om det nye Stortinget ikke skal ha et ord med i laget. Da vil Høyre dessuten måtte stille sine representanter fritt som partiet har tradisjon for i slike spørsmål.

Fastlegen er portvakten til helsevesenet. De er godt betalt for å sørge for at alle får de helsetjenestene de har krav på. Dette er rettigheter og prioriteringer som Stortinget har vedtatt, dels etter langvarig politisk strid som blant annet har handlet om likestilling for kvinner og homofile. Det er disse fellesskapsnormene som nå igjen utfordres av kristenmoral og verdisett som ikke vil akseptere framskrittet. Det er selvfølgelig helt legitimt, men debatten må tas offentlig.

Ingen kan tvinge en lege til å handle mot sin samvittighet, men det er frivillig å inngå kontrakt som fastlege og dermed påta seg de oppgavene det innebærer. I større byer vil endringen i praksis bety lite, mens det på mindre steder med få eller bare en fastlege innebærer en ekstra belastning for tusenvis av mennesker i en sårbar situasjon. Det er ikke legen som er den svake part som må beskyttes. Det er kvinnen som søker hjelp.

Vi tror ikke abortloven er utsatt. Til det har den for stor oppslutning, men ved å åpne for reservasjonsrett på noen områder, kan vi være sikre på at ikke andre står for tur? Innenfor helsevesenet er det utallige etiske dilemmaer som leger daglig må ta stilling til, og det vil bli stadig fler ettersom ny teknologi flytter grenser. Det er Stortingets oppgave å si hvor grensene går.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.