DEBATT

Fastlegeordningen:

Fastlegeordningen vil bryte sammen

Fastlegekorpset forgubbes og pengene uteblir. Om ganske få år vil Fastlegeordningen bryte sammen, om det ikke tas alvorlige grep.

ELDRE OG ELDRE: Ifølge undersøkelser er andelen fastleger over 60 år i dag 24 prosent, opp fra sju prosent i 2001. Foto: NTB scanpix
ELDRE OG ELDRE: Ifølge undersøkelser er andelen fastleger over 60 år i dag 24 prosent, opp fra sju prosent i 2001. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det har ulmet lenge. Blant annet som følge av Samhandlingsreformen har fastlegenes arbeidsoppgaver de siste årene økt betraktelig uten at Fastlegeordningen som sådan er tilført friske midler. Vi har sett økende rekrutteringsvansker. Det er full fyr på fastlegenes lukkede sosiale medier.

Økte arbeidsoppgaver er en viktig årsak. Yngre familiefedre og -mødre vil ikke bli fastleger, de vil ha ordnet arbeidstid på sykehusene. Fastlegekorpset forgubbes.

Etter en konferanse i Tromsø for vel et år siden, der fastlegeordningen skulle evalueres 15 år etter innføringen i 2001, har det kommet et økende antall innlegg i ulike media, hvor den økte arbeidsmengden er dokumentert fra ulike vinkler.

Da 30 fastleger i Trondheim i sommer skrev i Adresseavisa at «du kan miste fastlegen din», tok det helt av. Trønderopprøret var et faktum, og det har siden kokt på sosiale media. Nå tar det av.

Undersøkelser viser at andelen fastleger over 60 år er økt fra sju prosent i 2001 til 24 prosent i dag. Andelen yngre leger er omtrent stabilt. Mange slutter underveis fordi arbeidspresset og forventningene er for store.

Det betyr at vi om ganske få år vil oppleve at hele Fastlegeordningen bryter sammen om ikke det tas alvorlige grep.

I denne situasjonen har Helseministeren hatt dårlige rådgivere. Han vil gjennomføre forsøk med såkalte Primærhelseteam i stedet for å øke antallet fastleger. Det er bevilget 55 millioner for 2018 over Statsbudsjettet til en forsøksordning med nye team, men ikke en ekstra krone for å få flere fastleger.

Høie er forledet til å tro at Fastlegeordningen blir bedre om fastlegene «forfremmes» til teamledere. De nye teamene skal blant annet bestå av sykepleiere.

Intet vondt ord om sykepleiere. Selvsagt ikke. Sykepleiere gjøren uendelig viktig jobb i norsk helsevesen. Vi samarbeider med sykepleiere hver dag. Men de kan ikke erstatte legen i en fastlegepraksis.

Helseministeren viser blant annet til England, hvor allmennlegetjenesten tradisjonelt har ligget langt framme. Problemet er at denne tjenesten i England nå ligger med brukket rygg. Som følge av endeløst byråkrati, hauger av rapporteringer, økte arbeidsoppgaver og store team rundt seg, er de engelske allmennlegene nå blant dem som ser sine pasienter minst.

Det er ikke slik vi vil ha det i Norge. Norske fastleger vil ikke være teamledere. Vi vil være pasientleger. Det norske folk verken trenger eller ønsker seg slike team. Det er den personlige kontakten over tid mellom pasient og lege som er gullet i den norske fastlegeordningen. Det er det som gjør ordningen så populær. Pasientene velger sin lege og ønsker å kunne få kontakt med han eller henne på en enkel måte. Så skal vi samarbeide når det er nødvendig.

For kort tid siden presenterte Forbrukerrådet en famøst dårlig undersøkelse om tilgjengelighet på fastlegekontorene. De kontaktet fastlegekontorene anonymt og premierte kontorer som tilbyr elektroniske tjenester som i dag er ulovlige. I den forbindelse uttalte Helseministeren at «det skal være like naturlig for pasientene å bruke fastlegen digitalt som vi bruker nettbank i dag».

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Skal fastlegeordningen reduseres til en nettbutikk? Skal folket kople seg til nettet for å sjekke sin egen helsesaldo? Skal fastlegene ha en tilgjengelighet som nettbanken?

Det har historisk vært vanskelig å få kontakt med legene. Fastlegene har arbeidet mye med dette. De fleste fastlegekontor har i dag en helt grei tilgjengelighet. Vi kan helt sikkert bli bedre, og mange bør bli det. Vi har i mange år arbeidet med fornuftige digitale løsninger. Arbeidet pågår for fullt.

Men vi lever i dag i et tilgjengelighetstyranni, hvor vi forventes å være «på» all vår våkne tid. Det kan ikke være slik at de tastaturkjappe skal kunne fylle opp innboksen og dermed bestemme hvordan fastlegedagen skal være.

Fastlegene må prioritere sin tidsbruk. Vi må bruke tid på de sykeste, de som har det vanskeligst, de som ikke står fremst i køen og roper høyest. Vi må ikke gå fra den ene grøfta til den andre.

Kjære Helseminister. Hør på oss. Du er når som helst velkommen til å være bisitter på kontoret mitt, så kan du oppleve en hverdag slik det er her ute.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer