20110203 Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani.
Foto: Tore Bergsaker
20110203 Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore BergsakerVis mer

Fastlåst i Kongo

Tjostolv Moland og Joshua French risikerer å sitte lenge i Kisangani.

I forrige uke ble Tjostolv Moland og Joshua French beskyldt for å forsøke å rømme fra sentralfengselet i Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo. Fengselsdirektøren sier at de to drapsdømte fangene forsøkte å grave et hull i fengselsmuren.

Nordmennenes advokat Morten Furuholmen ber utenriksminister Jonas Gahr Støre om å reise til Kongo for å få dem utlevert til Norge, og viser til at ekspresidentene Bill Clinton og Jimmy Carter dro til Nord-Korea for å forhandle fram løslatelsen av amerikanere i fangenskap der. Sammenlikningen er tynn. Mens Nord-Koreas leder Kim Jong-il har åpenbare grunner til bruke alle forhandlingskort på hånda i sitt politiske spill med USA, er ikke Norge spesielt viktig for Kongos president Joseph Kabila.

Ikke at Kabila har noen grunn til å holde de to nordmennene i Kongo. Trolig er de et irritasjonsmoment den kongolesiske regjeringen helst skulle kvitte seg med, men innenrikspolitisk forhold gjør en snarlig utlevering til Norge lite sannsynlig.

Kongo har åpnet for at Moland og French kan sone i Norge, men først må de overføres til Kongos hovedstad Kinshasa. Kommer de seg dit, er sjansen for at de blir utlevert til Norge stor. Problemet er at forholdet mellom Kinshasa og Province Orientale, der Kisangani er provinshovedstad, historisk ikke har vært spesielt godt. I 1964 gjorde innbyggere i Orientale og naboprovinsen Kivu opprør mot myndighetene i Kinshasa. Opprørerne ble slått ned, blant annet med hjelp av leiesoldaten «Mad» Mike Hoare, som er én av inspirasjonskildene til Tjostolv Molands kallenavn Mike Callan (den andre er leiesoldaten Tony Callan, som opererte i Øst-Afrika på 1970-tallet).

De lokale myndighetene i Kisangani ser ikke ut til å ha hastverk med å sende French og Moland til Kinshasa. For å få de to nordmennene overført til hovedstaden må Kabila legge betydelig press på provinsmyndighetene, noe som fort kan forverre regjeringens forhold til Kisangani. Det har ikke presidenten råd til i et land så fragmentert som Kongo. Derfor er det lite Støre kan gjøre for å få fortgang i saken, med mindre han er villig til å bruke svært sterke politiske pressmidler.

I november skal det holdes presidentvalg i Kongo. Fram til da ofrer nok ikke Kabila Moland og French mange tanker, men valgresultatet kan påvirke utleveringsprosessen. Kabila ligger an til å bli gjenvalgt med god margin. Gjør han et godt valg i Orientale, kan det bli lettere for han å utlevere de to nordmennene.

For Moland og French kan det påståtte rømningsforsøket uansett få konsekvenser. Fengselsdirektøren i sentralfengselet i Kisangani sier til Dagbladet at han helst vil kvitte seg med nordmennene. Om de ikke overføres til Kinshasa, kan det hende de overføres fra sentralfengselet, som i kongolesisk sammenheng er relativt komfortabelt, til det beryktede Osio-fengselet utenfor byen. Det vil de nok helst slippe.