Fatalt fruentimmeri

Adolf Hitler ville ha henne som elskerinne. Selv hygget hun seg med lassevis av både kvinnelige og mannlige berømtheter. Kvinnen som var cool med opprykk feier over Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN KVINNE IKLEDD ELEGANT HERREDRESS, flosshatt og slips tar en blomst fra en annen kvinnes hår og kysser henne på munnen foran Gary Cooper. Deretter kastet hun blomsten til ham.

Scenen er hentet fra klassikeren «Marocco», og er av filmhistoriens uforglemmelige og absolutt dristigste. Alt helt utenkelig oppførsel i førkrigs-Amerika.

Kvinner gikk i skjørt, og kysset ikke hverandre på den tida. Men de homoerotiske over- og under- og overalttoner fikk amerikanerne til å skjelve varmt og deilig.

Marlene Dietrichs maskulinitet appelerte til kvinner og og hennes seksualitet til menn. Den androgyne Dietrich var introdusert. Og dette, hennes første Hollywood-film, gjorde henne allerede til stjerne.

NOVEMBERREGNET blir litt mindre trist når landets filmklubber gleder oss med Marlene Dietrichs filmer i hele november. Både i Bergen, Trondheim og Oslo feier den kjølige, avmålte, magisk vakre kvinnen over lerretene.

Og det er vanskelig å ikke bli forført.

MARLENE DIETRICH startet å filme i 1922, som 21-åring. Hun var med i 17 stumfilmer før det tok av. For snart ble «Marlene» et begrep. Det var ekstrem merkevarebygging allerede i førkrigstid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer